de landbouw moet volledig op de schop

Klik hier om het artikel waarnaar Overesch refereert te lezen. 

Het is een gegeven dat de lonen hier in Nederland hoger zijn dan in voormalig Oost-Europa en andere delen van de wereld, dat merk je aan de arbeidsmigratie waar ook in de Nederlandse landbouw veel gebruik van wordt gemaakt.

Maar, laat jezelf niets wijs maken, er is natuurlijk veel meer aan de hand. Jarenlang speelt het al, op de markt, dat de kostprijs van producten te hoog is. Jarenlang dacht men dit steeds op te lossen met grotere aantallen dieren. Men dacht na uitbreiding weer tien jaar vooruit te kunnen, maar na vijf jaar bleek dat er al weer een te hoge kostprijs was en wat restte: uitbreiden. Horden erfbetreders hebben boeren een worst voorgehouden dat uitbreiden en efficiëntie de oplossing was. Grote aantallen: lage kostprijzen. Nederland moest de wereld voeden.

Het voer moest worden geïmporteerd en de mest? Verwerken roepen de adviseurs. Maar nu dat niet werkt, waar zijn deze adviseurs nu?

Om dan nu te roepen, zoals door Karin van der Toorn, dat de wet- en regelgeving de oorzaak is van verminderde concurrentiepositie gaat me veel te ver. Als je gaat telen of produceren voor export, voor ‘wereldmarkt’, kun je er van uitgaan dat dan een eerlijke prijs niet aan de orde is.

Wat is een samenleving zonder regelgeving? Nu al zie je overal de resultaten van het gevoerde landbouwbeleid. De biodiversiteit loopt keihard achteruit. Heel zichtbaar bij bijvoorbeeld weide- en akkervogels zoals kieviten, grutto, wulp, wilde eend, patrijzen, fazanten, kwartels, bijen, vlinders, enz. Maar wat te denken van het leven onder de grond, niet zichtbaar, maar wel heel belangrijk. Wat te denken van het drinkwater, daar kom je ook allerlei stoffen tegen die er niet in horen. Als je ziet hoe we met de grond omgaan, zou je niet denken dat we deze in leen hebben van onze kinderen.

Ik denk dat we naar een totaal andere landbouw moeten. Grondgebonden kringloop landbouw, produceren zonder gif en kunstmest; die in harmonie met de natuur echt voedsel produceert. Een standsorganisatie die opkomt voor boeren, milieu en dierwelzijn en steeds in overleg met de consument.

Het onderwijs zal totaal moeten veranderen van een engelsraaigras/mais-cultuur naar een onderwijssysteem waarbij bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, natuur, milieu en dierwelzijn naast de boer centraal staan.

Een landbouw die weer eigenaarschap toont voor natuur en milieu, met verbinding naar de consument.

Jan Overesch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.