zlto baas huijbers overproductie van mest dat is de schuld van boeren zelf

De ZLTO is de land- en tuinbouworganisatie voor boeren in het zuiden van het land. Huijbers is dus ‘een van hen’. De LTO’s in dit deel van het land staan op het standpunt dat ze niet zelf de schuld zijn van de overproductie van melk en dus van mest.

Met hun laarzenactie zetten ze staatsecretaris Martijn van Dam onder druk en eisen dat hij in Europa voor elkaar krijgt dat de boeren hier in Nederland nog een tijdje door mogen gaan met de overproductie van te veel mest. Maar Huijbers kijkt daar heel anders tegen aan: “De tijd van wijzen naar de ander is voorbij. We slaan een modderfiguur als wij niet in staat zijn binnen nu en twee weken de staatssecretaris van Landbouw het comfort te bieden door met een eigen koers of sectorplan te komen.”

De ZLTO-voorzitter stelt dat in een opiniestuk op de site van zijn organisatie. Hij wint er daar geen doekjes om. “De sector denkt een goede visie te hebben”, schrijft Huijbers, maar hij ziet dat dat dus niet zo is. “Toen achttien maanden geleden het melkquotering werd afgeschaft, vierden sommige boeren dat als ‘Bevrijdingsdag’. Of zij dat nu nog zeggen, waag ik te betwijfelen. Want de melk- en fosfaatproductie is zo gegroeid, dat vriend en vijand het over één ding wel eens zijn: er moet iets gebeuren! Het wijzen naar de buurman is een naar gegeven in onze sector. Helaas! Kijken in de spiegel, reflecteren op eigen gedrag, is niet sterk ontwikkeld. […] De sector zal koers moeten kiezen en met voorstellen moeten komen. Wat mij betreft is de rode draad: ‘via individuele verantwoordelijkheid het collectieve vraagstuk oplossen’. Want wie mij een beetje kent, weet dat ik een hekel heb aan afschuiven, doorschuiven, de bal bij de overheid neer leggen en niet zelf de verantwoordelijkheid pakken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.