zaden knollen bieten bessen noten daar krijg je energie van

Toen we 25 jaar geleden een trekking maakten in de Himalaya, kwamen we geen supermarkten tegen. Hoe zorgden de mensen daar voor hun voedsel? En hoe gaan wij dat doen als op een dag de supermarkten niet bevoorraad kunnen worden, om welke reden dan ook?

Als we teruggaan naar de natuur kom je daar knollen, bieten, bladeren, stengels, bloemen, vruchten, bessen,kruiden en noten tegen. Ook konijnen en reeën. Haver, tarwe, rogge, mais en gerst. Maar zo eenvoudig eten we het tegenwoordig niet meer. We zouden niet eens weten waar we het moeten zoeken.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd er nog vis gevangen uit de sloten en waterleiding en ’s avonds op tafel geserveerd. Weten we eigenlijk nog wel wat eetbaar  en geneeskrachtig is? We laten het allemaal door de industrie bepalen die niet uit is op gezondheid maar om maximaal winst te behalen. Dat lijkt een gevaarlijke afhankelijkheid. 


Je ziet steeds meer workshop verschijnen waarin je weer leert uit de natuur te eten. Een kruidenboter met zevenblad, hondsdraf, brandnetel en daslook bijvoorbeeld, een brandnetel- of veldzuringsoep, gefrituurde brandnetels met paprikapoeder, paardenbloemjam of paardenbloembier of thee van bramenblad, Sint Janskruid en kamille. Het is kosteloos en het zijn superfoods van eigen bodem.

Zo eenvoudig kan het zijn. Het is een kwestie van wennen en er gewoon aan beginnen. Bramen plukken voor de jam zijn we nog gewoon. Vlierbessen plukken voor siroop, kastanjes rapen in de herfstvakantie en die poffen of er een kastanjepuree van maken kennen we ook nog.

Maar wat te denken van je brandnetels in de soep of thee verwerken, niet meer ergeren aan zevenblad maar hier heerlijke stampot van maken met stukjes spek en kaas of er een pesto van maken, Lijsterbessenjam maken, teunisbloem en madeliefjes in je salade verwerken. die manier heb je al een heel goed begin gemaakt met het gebruiken van eten uit de natuur.

Weet je wat zo mooi is aan die manier van eten vinden? Je hoeft je tuintje niet zo netjes op orde te houden 😉

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.