willy wolfkamp moeten we straks onze melk uit china halen

Willy Wolfkamp: “Volgens mij hebben de meesten geen opvolger. Tuurlijk is het mooi als je wel een opvolger hebt maar ik gun niemand zeven dagen in de week werk, soms jaren van amper inkomen en een boel gezeik aan de kop van mensen die nog nooit op agrarische bedrijf gewerkt hebben.


En dan heb je nog de politiek die graag wil scoren over de rug van diezelfde agrarier. Dat er dus weinig opvolgers zijn is logisch, maar baart me niet de meeste zorgen. Die heb ik over al die jonge ondernemers die het afgelopen jaar het bijltje erbij neer hebben gegooid en de komende tijd nog gaan gooien. Dat was de toekomst, zij waren het die het voedsel voor de toekomst zouden gaan produceren.”

“Ik heb tien jaar geleden de koeien verkocht en alle geld geïnvesteerd in de varkenstak. Achteraf had ik toen moeten stoppen, alles verkopen en gaan rentenieren. Ik was 48 en moest nog 20 jaar verder dus dat doe je dan niet, als rasechte boer. Door te investeren dachten wij een goed inkomen te kunnen genereren. We hebben nu een bedrijf met 650 zeugen. Maar het verdienmodel is er uitgehaald door de steeds verdergaande globalisering.

Als ik hier rond kijk in Haarle, Mariënheem, Luttenberg en zie hoeveel jonge boeren er zijn gestopt de afgelopen tijd, dan maak ik me zorgen. Al die gebouwen die ongebruikt nog in het landschap staan, daar zou de politiek wat aan moeten doen. Geef die mensen een verdienmodel.

Je kan makkelijk binnen de bestaande bebouwing andere bedrijfjes vestigen, starters bijvoorbeeld. Als je restricties meegeeft dat er bijvoorbeeld niet meer verkeersbewegingen mogen komen als bij de huidige bestemming, heeft niemand daar last van. Als die groter groeien gaan ze vanzelf naar het industrieterrein.

Ik kan niet stoppen. Als ik nu stop en de boel verkoop, beland ik met niks of nog minder in een huurhuisje in het dorp. Wij hebben drie kinderen maar geen van allen heeft er zin in om ons op te volgen. En ook al zouden ze willen, mijn vrouw wil het niet hebben. Zij gunt hen een beter leven.

Zolang ik het werk nog met plezier doe en niet met tegenzin de stal in ga, doe ik nog tien jaar door en dan zie ik wel. Tegen die tijd heb ik in ieder geval een aow en dus een klein inkomen.”

Tot slot: “We zijn nog steeds een exporterend land, maar voor hoe lang nog als deze achteruitgang in dit tempo doorgaat. Moeten we straks ons vlees uit Rusland halen of uit Oekraine. Onze melk uit China waar ze zelf hun melk niet vertrouwen. Goedkoop kon wel eens duurkoop worden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.