wat vind jij wat moet er allemaal mogen op het platteland

Dat boeren geen opvolger hebben, bleek van de week uit onderzoek van het CBS. Nederland kent 55.000 boeren, de helft daarvan is 55 jaar of ouder, daar de helft weer van heeft geen opvolger. Een kwart van de boeren heeft dus geen opvolger!

Daarnaast moet de veestapel krimpen omdat de boeren te veel fosfaat produceren. 200.000 Koeien moeten er minimaal weg. Dat is gelijk aan 2500 bedrijven.

In het voorjaar vroegen we plattelandsdeskundige Goos Lier van Saxion al naar zijn mening. Goos vindt dat je vooral vertrouwen in elkaar moet hebben als het om andere invulling gaat en niet bang moet zijn voor alternatieven.

Kleinschalig kamperen is al toegestaan in de bestemmingsplannen. Om de 500 meter mag je een kleine camping beginnen (25 standplaatsen in het seizoen). Een kinderdagverblijf of een bed and breakfast is ook mogelijk. Maar als je een autogarage begint, dan krijg je toch wel snel en milieuambtenaar op bezoek, met het verzoek je bedrijf te sluiten of te verhuizen naar het industrieterrein. Moet er aan die grens gemorreld worden?

Dat er vanuit de boerenstal succesbedrijven kunnen ontstaan, daar zijn bewijzen zat van. Veldman Techniek begon op de boerderij in Luttenberg en is nu een gerenomeerd bedrijf op De Zegge in Raalte. Veldman LMB Mariënheem begon ook op stal. Of Morrenhof-Jansen Installatietechniek, begonnen op Rechteren in een boerenschuur, nu een regionale speler met meerdere vestigingen en meer dan 100 man aan het werk. Toyotadealer Jan van Leusen in Dalfsen en Ommen, sinds kort zelfs in Zwolle. Begonnen in Emmen (tussen Hoonhorst en Dalfsen) op de deel van een boerderijtje. Roesink kantoorinrichting in Dalfsen. Begonnen in een schuur aan de Bolterbrug, nu een grote landelijke speler.

Mooi voorval
We waren als journalist ooit uitgenodigd bij de ontruiming van garagebedrijf Morrenhof aan de Heinoseweg in Heino. In alle vroegte klopte de politie aan, ze waren met een paar politiebusjes en nog wat vrachtwagens gekomen. Of hij zich kon legitimeren, vroeg Morrenhof aan politiebaas Ter Horst. Ze kenden elkaar wel, dus de hoofdagent had zijn legitimatie niet bij zich. Moest hij eerst terug naar het bureau. Toen de toegangsdeur naar de garage met een grote ijzerschaar opengeknipt was, bleek de ruimte helemaal leeg. Morrenhof had zijn handel verplaatst naar de buren, naar het wegrestaurant waar tot voor kort Peter Pan pannenkoeken verkocht. Ook daar was de garage geen lang leven beschoren, maar werd er wel auto-gehandeld op de parkeerplaats. Uiteindelijk is Morrenhof op het Heinose industrieterrein terecht gekomen.

Actueel voorbeeld
Een actueel verhaal is GH Braakman BV, op steenworp afstand van het voorbeeld hierboven, aan de Ganzenpan, tegenover veevoederbedrijf Fakkert. Het bedrijf was destijds door de varkenspest geruimd, waarna de broers Braakman in de dienstverlening gingen. De koeien zijn weg. Allerlei dienstverleningen zijn er voor in de plaats gekomen. Dat past prima binnen de regels voor milieu.

En er komt per januari ook een kinderdagopvang bij. Voor een kleinkind konden ze in de regio geen plek vinden. Alles zat vol. Dus beginnen ze zelf een opvang…Twee professionals zijn al ingehuurd. De verbouwing is in volle gang.

Maar wat nu?
We zijn benieuwd naar wat jullie vinden dat er allemaal op het platteland mag. Moeten de strenge regels van nu gehandhaafd worden, waarbij boeren wel vrijspel krijgen, mar Andre activiteiten ten strengste verboden? Of moet het roer om en moeten we – omwille van de toekomst van het platteland – veel meer goed vinden dan nu. En wat dan?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.