wantix zet t leemhuus in het licht

Voor Köse is Kokkie een projectje, want met Wantix is hij wel grotere projecten gewend. Dus ’t Leemhuus, dat was helemaal in een handomdraai gepiept. Drie panelen van 120×60 en de vergaderruimte, annex leslokaal annex cursusruimte is in het geheel verlicht.

Ophangen was nog het lastigst. Die panelen passen prima in een kantoorplafond, want de maten zijn uniform. Maar ’t Leemhuus heeft niet zo’n systeemplafond. En we zoeken altijd natuurlijke oplossingen. Dus hebben we met steigerhout een framewerk gemaakt waarin de LED-panelen, afgewisseld met infrarood-panelen perfect in de nok terecht zijn gekomen.

Mooi verlicht! Want dat is wat LED-licht gewoon doet terwijl daar in de volksmond nog wel twijfel over is: LED geeft heel mooie verlichting. Je kunt er feitelijk alle kanten mee op. Het kan warm en zacht voor de huiskamer, zoals je dat met de gloeilamp vroeger deed. Het kan als volspectrum-licht alsof het zonnetje gewoon binnen schijnt (bewezen is dat het ziekteverzuim op kantoor bij dat soort licht afneemt). Het kan ook hard wit licht zijn, voor als je in een bedrijfshal het allemaal op z’n best wil zien.

LED heeft ook financieel voordeel. Je bent maar een fractie van de elektriciteit kwijt ten opzichte van de spaarlamp. Iets van negentig procent minder. Bij ’t Natuurlijk Huus zijn we niet zo van het meten, want we rekenen niet alleen in geldelijk gewin. Als iets het milieu ten goede komt, vinden we dat dat op korte termijn wel iets meer mag kosten. Natuurwinst is lange termijn winst. Maar voor wie wil weten wat je er in euro’s beter van wordt: voor Kokkie betekent de nieuwe LED-verlichting een besparing van 1850 watt. En omdat de LED’s tien tot twaalf jaar meegaan, laat het zich raden dat niet alleen het milieu blij is met die daling van het energieverbruik. Ook de portemonnee is er gelukkig mee.

Beter licht, een lagere energierekening, met de baten verdien je de kosten terug. En het milieu is lachende derde.

Dus wie nog stiekem gloeilampen gebruikt, je bent je zelf te slim af…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.