tekening kruispunt bos tegen het licht gehouden

Omdat het opgevallen was dat landbouwverkeer onmogelijk de steile hellingen van de parallelweg rondom het nieuwe kruispunt Bos konden nemen, toog Gerlant Zielman naar de gemeente Raalte en sprak daar met wethouder Wout Wagenmans en Mathijs Koops. De tekening voor hen op tafel lopen ze een paar vragen langs.

Als je naar de voorlopige schetsen kijkt van het nieuwe kruispunt Bos dan valt op dat kruispunt iets oostwaarts verschoven is, richting het Overijssels Kanaal. Als je de dikke rode streep volgt van het nieuwe tracé voor de spoortunnel, dan ga je dwars over een huis heen. En daar wonen nog mensen. Wagenmans: “Dat is een kwestie van uitkopen, ik heb de bewonder zelf nog niet gesproken maar ik heb gehoord dat hij er nuchter instaat.” Hoe dan ook, het kruispunt dient een dubbel doel: het moet de verkeersdoorstroming van Zwolle naar Enschede weer vlot trekken. Maar het moet ook een oplossing worden waar je in de toekomst een vierbaansweg op kwijt kunt worden.

Oude Zwolseweg
Ander probleem: de bewoners van de Oude Zwolseweg wonen nu aan een doodlopende weg. Straks wordt dat een doorgaande parallelweg, voor fietsers en landbouwverkeer.
Aanwonenden hebben laten weten daar niet gelukkig mee te zijn. Ze zien liever een weg áchter hun huizen langs, kort naast het bestaande traject van de N35. Anders gaan ze straks op een soort van eiland wonen, opgesloten tussen twee wegen. De gemeente staat aan de kant van de bewoners en heeft daarom al bij Rijkswaterstaat aangeklopt die optie onder de loep te nemen.
 
Extra fietstunnel vervalt
En dan de lichtblauwe streep. Twee tunnels onder de weg en het spoor door, voor fietsers. Wagenmans: “Waar die tunnels precies komen, dat moeten we nog bepalen. Daarover zijn we in gesprek met de achterliggende bewoners. Sentimenten spelen daar een rol. Wie moet straks iets om fietsen en wie niet. Het traject zoals nu ingetekend, heeft de logische voorkeur omdat je vanuit Raalte Noord makkelijk met de fiets ontsluit richting scholen en sportcomplex kunt. Je haalt daarmee een heleboel verkeer weg onder het tunneltje bij het station vandaan. Liever hadden we nog een extra onderdoorgang tussen die twee in, maar daar is simpelweg geen geld voor.” Daarmee wordt ook duidelijk dat de extra tunnel tussen kruispunt Bos en de tunnel bij het station definitief vervalt.

Landbouwverkeer
En dan de gele stippellijn, de parallelweg voor doorgaand landbouw verkeer. Op de tekening houdt deze lijn boven de tunnel ineens op en op social media maakten mensen zich zorgen over de te steile hellingshoeken die daarmee gepaard zouden gaan. Maar dat gaat meevallen. Ten eerste hebben we het op dit moment nog over schetsen. Maar ten tweede is het de bedoeling om via de groene stippellijn het landbouwverkeer weer op kruispunt Bos te brengen. Of de hellingen dan te stijl gaan worden, dat wordt aan de tekentafel bekeken, en niet in de praktijk.

Landbouwverkeer
Hebben we straks voor 65 miljoen een kruispunt waar het verkeer sneller overheen kan, waarbij het meteen een stuk veiliger wordt, maar stuur je nog steeds dat steeds groter wordende doorgaande landbouwverkeer vanuit Heino richting Mariënheem dwars door Raalte Noord in. Over drempels en rotondes. Door een woonwijk met jonge kinderen en veel kruisende fietsbewegingen richting het centrum. Dat is toch zo onlogisch als maar kan? Wel eens geprobeerd om met een trekker door Raalte heen te komen?

Wagenmans sluit zijn ogen, visualiseert de route hardop en loopt algauw vast bij het kanaal. Links, rechts, alle kanten gaat hij langs en erkent dat daar een serieus probleem zit. Ook Koops loopt in gedachten de route langs en loopt vast, maar neemt direct de handschoen op: “dat is een probleem van een heel andere orde maar dat nemen we mee.”

We helpen hem meedenken. Leg de parallelweg een stuk verder langs de N35, tot aan Beaphar, dan kunnen ze daar de paralleweg aan die andere kant weer oppakken. Dat idee nemen ze enthousiast mee.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.