spionnetje spelen in escape room raalte

Deze escaperoom, een initiatief van oud-Lemelervelders Jonas ten Brinke (26) en Jasper Hansman (27),  opende vorige week haar deuren aan de Domineeskamp 8 in Raalte (boven de Jumbo). “Je komt in een situatie terecht die je anders alleen in de bioscoop meemaakt!”

Escaperooms zijn booming. Het zijn kamers waarin mensen zich vrijwillig laten opsluiten om gezamenlijk een fictief plot tot de bodem toe uit te zoeken of om een oplossing te vinden voor een groot fictief probleem. Real-life gezelschapsspelletjes voor volwassenen. Hoe dat in Raalte gaat? Ook ongeveer zo, maar toch met een kleine aanpassing. De deelnemers worden namelijk niet opgesloten. “Ze kunnen gewoon de kamer uit”, vertelt Jonas.

“We spraken veel mensen die het leuk leek om eens mee te spelen in zo’n escaperoom, maar het niet zagen zitten om zich te laten opsluiten. Dat is voor velen toch iets te claustrofobisch.” Hij laat de escaperoom zien. Een in Engelse stijl vormgegeven herenkamer. Een goed gevulde boekenkast aan de muur, overal kistjes (al dan niet afgesloten), een groot chique bureau en een schaakspel in de hoek. “Eerst krijg je een briefing en daarna ga je er met een groep van drie tot acht personen in. Vervolgens heb je een uur de tijd. Het begint met zoeken. Op een gegeven moment vind je een aanwijzing, daarmee kun je aan de slag en zo kom je vanzelf uit bij de volgende aanwijzing.”

Vernuftigheden
Jonas en/of Jasper volgen alles wat er in de kamer gebeurt op schermen in hun control room. Mochten de deelnemers er niet uit komen, geven zij via een portofoon nieuwe aanwijzingen door. De twee bieden in hun escaperoom één scenario. Wel met drie verschillende moeilijkheidsgraden. “Als je geen ervaring hebt met escaperooms raden we aan om de gemakkelijkste te nemen. Een beetje feeling met escaperooms is wel nodig om de moeilijkste te doen.”

De twee maten zijn allebei gecharmeerd van het fenomeen escaperooms en hebben dan ook als spelers de nodige ervaring opgedaan. Jonas: “En op een gegeven moment realiseerden we dat we het ook zelf wel konden. En dan ga je zoeken: waar? Lemelerveld is er misschien wat te klein voor, maar in Raalte was er nog geen een. Ik heb een eigen Fixxar-winkel in Zutphen, maar werk in opdracht van de organisatie ook twee dagen in Raalte. Dus dat leek een logische locatie. Want tegenwoordig zijn ze overal.

In Zwolle zijn er vijf; in Ommen twee; in Nijverdal een en er zijn er meerdere in Deventer. Vervolgens zijn we gaan zoeken naar een locatie en kwam de ruimte boven de Jumbo in beeld. Die hebben we ingericht. De deelnemers zullen veel technische vernuftigheden tegen komen, verborgen mechanismen en veel meer. Logisch ook, want bij Fixxar heb je een winkel vol mogelijkheden. Ja, dat is mijn ding. Ik ben de Willie Wortel. Jasper heeft een baan als data-analyst en is weer goed in marketing. ”

Mission Impossible
Hun inspiratie voor het script deden ze op door veel naar films te kijken. Vooral de Mission Impossible-filmserie (met Tom Cruise) leverde veel ideeën op. Vandaar ook dat hun script naar die serie is vernoemd. Vooralsnog is er één ruimte ingericht, maar Jonas en Jasper beschikken boven de Jumbo over meerdere kamers. “We wachten eerst even af hoe het gaat lopen, maar we zijn wel van plan om op termijn een tweede kamer in te richten met een ander script. En een derde behoort ook tot de mogelijkheden. Maar dat hangt ook een beetje af van de tijd. Jasper en ik moeten dit wel combineren met een drukke baan. Het is voor ons deels een uit de hand gelopen hobby, we hoeven er niet van te leven, maar we zijn wel ondernemers die er wat van willen maken.”

De Zuiderbuur
Inmiddels staan de eerste boekingen al in de agenda. De heren bieden in samenwerking met De Zuiderbuur desgewenst arrangementen aan. Met een diner (of bierproeverij) vooraf of na afloop. “Escaperooms zijn populair bij een breed publiek. Ook als bedrijfsuitje. Jonas en Jasper benadrukken overigens dat de aanwijzingen in de escaperoom zijn te vinden zonder dat er iets voor hoeft te worden gesloopt. Jonas begint te lachen. “We hebben voordat we opengingen proefgedraaid met een testgroep. Nou, die groep keerde de kamer helemaal binnenstebuiten. Het was me een bende!”

Escape Room Raalte is geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagavond en op zaterdag en zondag (de gehele dag). Voor meer informatie zie staging2.escaperoomraalte.com

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.