sallands landbier waarschijnlijk weg uit raalte

Het gaat daar om een voormalige slachterij met zowel productie- , werk- als kantoorruimtes aan de Ootmarsumseweg net buiten het dorp. De gemeente Tubbergen heeft sinds begin deze maand een aanvraag voor een vergunning in behandeling.

“Eigenlijk is het voor ons een luxeprobleem. We zijn afgelopen jaren heel hard gegroeid, maar hebben hier in de Lampe in Raalte geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Ons magazijn in Nijverdal is inmiddels al verplaatst naar Albergen. Maar nogmaals, we zijn heel druk bezig, maar nog niets is definitief”, zo benadrukt Nijhof desgevraagd. Het leegstaande pand in Albergen kan sinds enkele weken niet meer gehuurd of gekocht worden bij gespecialiseerde makelaars.

In Albergen zelf bevestigt Marc Morshuis, samen met zijn broer eigenaar van ‘Pakhuis Twente’ met 1300 verschillende biersoorten, dat er sprake van is dat de Raalter brouwerij naar zijn dorp komt. “Ik heb dat al gehoord van heel veel bierliefhebbers. Officieel weet ik zelf nog niks. Het zou om huisvesting net buiten  het dorp aan de Ootmarsumseweg gaan. Wat mij betreft zijn ze zeker welkom, het zou voor ons een enorme aanwinst zijn.”

Sion
De kleine, ambachtelijke bierbrouwerij Sallands Landbier Brouwerij kwam in 2010 vanuit Twente naar Raalte. Naast het op Twente gerichte ‘Huttenklaos-bier’, genoemd naar een vroeger beruchte struikrover, presenteerde de brouwerij onder de naam Sallands Landbier meerdere speciaalbieren, zoals de Bokkige Theodorus, de Blonde Johannes, de Donkere Henricus en de Witte Franciscus. Een poging om een stevig kloosterbier naar de toenmalige Abdij Sion (waarvan de monniken inmiddels naar Schiermonnikoog verhuisd zijn) bij Diepenveen te vernoemen, mislukte overigens. De toen nog aanwezige monniken wilden, tot teleurstelling van Johan Nijhof en brouwer Ruud van de Gevel, niet meewerken.

Met veel excursies, brouwerijbezoeken en enkele geslaagde kleine bierfestivals werd de Raalter brouwerij afgelopen jaren onder de aandacht van het Sallandse publiek gebracht. “Al zijn er nog steeds in Raalte en omgeving mensen die niet weten dat wij hier beneden aan de Almelosestraat zitten. Die reageren echt verrast als ze hier dan een kijkje komen nemen”, vertelt Nijhof.

Drukte
Nu in heel Nederland en ook in Salland speciaalbieren steeds populairder worden, profiteert de Sallands Landbier Brouwerij. “Het kleinschalige van destijds bij de start is inmiddels wel verdwenen. We brouwen nu al zo’n 8.000 liter per week. Ter vergelijking: in 2012 was dat nog zo’n 100.000 liter per jaar.” Begin 2013 werd ook nog de originele sierstenen muur aan de zijkant van de kelder van de Lampe uitgebroken. De loze ruimte daarachter was nuttig als extra lagerruimte om het gebrouwen bier te laten rijpen.

Lang niet alle bier in Raalte wordt onder eigen naam gebrouwen, zo legt Nijhof uit. “We brouwen inmiddels voor 25 andere kleine brouwerijtjes in heel Nederland. Die leveren ons dan het recept waarmee onze brouwers aan de slag kunnen. In totaal werken we nu al met tien medewerkers. De afgelopen twee jaar hebben we zelfs weinig aan marketing en PR gedaan. Of kunnen doen door de drukte, zo kun je ook zeggen. Dat had gewoon geen zin, want we kunnen hier gewoon niet meer brouwen dan we nu doen”, zo licht Nijhof toe. “We hadden afgelopen jaren zelfs te weinig tijd voor het organiseren van ons eigen Bierweekend, zoals in 2012 en 2013. Een luxeprobleem dus.”

Ook na een vertrek uit Raalte zullen de bieren van de Sallandse Landbier Brouwerij blijven bestaan en gebrouwen worden, zo belooft Nijhof. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.