reinders deze club hoort in de hoofdklasse

Beiden haalden het eerste voordat fysiek ongemak dat onmogelijk maakte. “Maar bij mij waren dat maar een paar minuten als A-speler bij een uitwedstrijd, dat was meer uit nood. En niemand heeft dat ooit gemerkt”, zo grinnikt Ruiter. “Een snelle buitenspeler met een goede voorzet, toen met 30 kilo minder”, zo omschrijft Reinders zijn voorganger die 6 jaar preses van Rohda was. “Han was een echte kopsterke verdediger, met veel sprongkracht, gevaarlijk bij hoekschoppen, maar 20 kilo lichter toen,” zo kaatst Ruiter de bal terug. Met uitzondering van een periode dat hij in Limburg woonde, was hij altijd actief bij Rohda.

Ook Reinders maakte een kort uitstapje; hij speelde vroeger enkele jaren bij die andere club in het dorp, SV Raalte. “Ik mocht daar trouwens wel meedoen tegen Barcelona, een hele ervaring op zich. Dat ik naar Raalte ging, vond mijn moeder absoluut niet leuk. De familie Reinders, dat zijn echte Rohda-mensen. Maar ik was jong, 23 jaar en kon helaas niet terugkeren bij het eerste. Ik snap het daarom beter als jeugdspelers, die lang moeten wachten bij Rohda, ook die overstap maken.” Zowel Reinders als Ruiter benadrukt direct dat de vroegere rivaliteit tussen de twee clubs in het dorp vrijwel verdwenen is. “Dat is niet meer, hoogstens zo nu en dan wat sportieve speldenprikken.”

Status

Ruiter kijkt tevreden terug op zijn zesjarig voorzitterschap, ondanks de teleurstellingen die er ook waren. “Het overlijden van clubleden, zeker als dat goede vrienden waren, dat blijven dieptepunten. Maar ook de degradatie uit de hoofdklasse vorig seizoen. Je houdt daar rekening mee, maar het was toch een klap. Ik vind dat Rohda in de hoofdklasse thuishoort. Dit seizoen misschien nog niet, maar wel over twee of drie seizoenen. Sportief gezien moet je gewoon streven naar het hoogst haalbare. Als je niet wilt winnen, dan hoef je niet te gaan voetballen, vind ik. Mijn gevoel zegt dat iedereen het liefst lid is van een club met een zekere sportieve status. Bovendien is er sprake van een andere opzet van de competitie. Die is zeker nog geen feit, maar er wordt door de KNVB met enige regelmaat over gesproken. Het idee is ook al bij de hoofdklasseclubs in de week gelegd. Als die wijziging er komt, dan gaat die onder andere gelden voor de derde divisie en de hoofdklasse. De competities van de zaterdag- en zondagclubs zullen dan worden samengevoegd. De principiële zaterdagclubs, die traditioneel gezien vaak meer publiek meenemen dan de zondagclubs, spelen dan op zaterdag of vrijdag; de rest op zaterdag of zondag. Dan krijg je dus meer publiek op bezoek. Daarom moet je als Rohda juist naar die hoofdklasse willen, vind ik.”

Niet gemakkelijk

Afgelopen jaren ging veel bestuurlijke aandacht uit naar de plannen voor een nieuw clubhuis op de plek waar nu nog sporthal Tijenraan staat. Dat is, zeker financieel gezien, niet makkelijk, zo geeft Ruiter direct toe. “Aan de ene kant is het de ideale tijd om te investeren. De huidige kantine gaat geen 20 jaar meer mee, de gemeente wil helpen, de rente is laag. Het moet dan wel iets van de hele club worden. Omdat we achter de schermen met een heleboel zaken bezig zijn, horen de mensen er nu niet zo veel over. Dan is het niet makkelijk om iedereen enthousiast te houden.”

Zijn opvolger Reinders hoopt dat er na zijn eerste voorzittersperiode over drie jaar vooral duidelijkheid is. “Dan moeten we weten of het doorgaat of niet. Je moet in ieder geval iets neerzetten waar je daarna geen spijt van krijgt, bijvoorbeeld omdat de financiële lasten voor de vereniging te hoog zijn. Het voetbal blijft toch het belangrijkste. Iedereen zal er achter moeten staan.  Als de voorzitter in zijn eentje staat te roepen dat het nieuwe clubhuis er moet komen, dan wordt het zeker niks. Wat mij betreft geldt dat ook voor het spelen in de hoofdklasse. We willen dat, maar niet ten koste van alles.”

Walking voetbal

Nieuwe ontwikkelingen zoals het meisjes- en het G-voetbal hebben in de tijd van Ruiter hun opwachting gemaakt bij Rohda. “En terecht. Kijk om je heen, meisjes- en vrouwenvoetbal groeit ontzettend hard. En ook met G-voetbal laat je zien dat je er voor iedereen wilt zijn als club. Ik verwacht dat over enkele jaren ‘walking voetbal’ hier zijn entree doet. Dat is voetbal voor wat oudere spelers, waarbij niet gesprint mag worden.”

Hoeveel tijd kost zo’n voorzitterschap eigenlijk? “Het is maar hoe je de uren telt. Als ik op zaterdag langs het veld sta te praten en koffie drink, zijn dat dan uren die je moet meerekenen? Het is denk ik minstens tien uur, maar meestal eerder twintig uur per week. Wat mij betreft, is het in ieder geval de mooiste vrijwilligersfunctie die je kunt hebben”, zo zegt Ruiter. “Waarom ik dan stop? Omdat mijn gewone werk (Europees manager bij de Amerikaanse levensmiddelenproducent AJC International, red.) steeds meer tijd kost. Als voorzitter moet je alle tijd en energie aan bijvoorbeeld die clubhuisplannen kunnen besteden. Dat kon ik niet garanderen en dan moet je er niet meer aan beginnen.”

Eigenwijs

Reinders zal in ieder geval niet minder uren aan de voorzittersfunctie besteden. “Maar misschien vul ik het wat anders in. Je gaat bijvoorbeeld op zondag als voorzitter mee met het eerste, maar ik wil toch veel op zaterdag bij de jeugd rondlopen. Dan maar een keertje niet op zondag mee.” Ook aan het vinden en binden van vrijwilligers wil hij extra energie besteden. “Op zich mogen we als Rohda zeker niet klagen, al kunnen we bij de jeugdcommissie nog wat mensen gebruiken. Je ziet dat veel vrijwilligers wat willen doen, maar dan liever met een vaste afspraak, bijvoorbeeld een keer in de maand een paar uur kantinedienst, dan dat ze wekelijks bezig zijn. De ploegjes mensen die de hele dag bij de club rondlopen, dat wordt minder. Ik kies er trouwens voor om het niet te hebben over een tekort aan vrijwilligers. Als je dat uitstraalt en maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het vanzelf een probleem, dan komt het namelijk ook uit. Ik wil nieuwe vrijwilligers vinden en de bestaande houden. Ze moeten zien en merken dat we ze waarderen. En ze verbinden aan deze mooie club. Dat komt in orde, daarvan ben ik overtuigd. Ik ben trouwens best eigenwijs en geef niet snel op als ik ergens van overtuigd ben.”

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.