politie start met donkere dagen offensief in de regio

Frank (coördinator Donkere Dagen Offensief team Salland), Joost Holterman (traject clusterchef) en Daniëlla Penning (wijkagent in Luttenberg, Mariënheem en Nieuw Heeten) willen allesbehalve paniek zaaien, zo benadrukken ze. “De inbraakcijfers zijn in deze regio relatief laag, daar zijn we trots op. Echter, elke inbraak is er een te veel.”

Het Donkere Dagen Offensief omvat een vijftal maatregelen/aandachtspunten. Ten eerste vraagt de politie aan iedereen om extra alert te zijn tijdens de donkere maanden. “We geven tips over verlichting, hang- en sluitwerk, gebruik van social media zoals WhatsApp en we doen een beroep op mensen die hun hond uitlaten. Zij zien eerder of er onbekenden rondstruinen. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om iemand te vragen of hij of zij iets zoekt, als je het niet vertrouwt. Een inbreker wil namelijk het liefste anoniem blijven en dat is ie niet meer als je hem of haar aanspreekt.”

Ten tweede gaat de politie in buurten waar recent is ingebroken een zogenaamde ‘besmettingsbrief’ verspreiden om buurtbewoners te waarschuwen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als er eenmaal in een wijk is ingebroken, de kans op een inbraak in de directe omgeving veel groter is. Ten derde worden in de hele regio extra controles gehouden. Daarbij gaat het om verkeerscontroles waarbij ook gekeken wordt naar andere overtredingen (drugs, wapens inbrekersgereedschap etc.).

Babbeltrucs
Ten vierde gaat de politie oudere mensen waarschuwen voor babbeltrucs om te voorkomen dat oplichters huizen binnen komen. Zo heeft de wijkagent van Olst-Wijhe, Roy Kleinlangevelsloo laatst nog een bijeenkomst georganiseerd om ouderen te informeren over deze oplichters. “Laat nooit iemand die je niet kent zomaar binnen”, vertelt Daniëlla. “Als je collectanten niet vertrouwt, kun je een kijkje nemen op staging2.cbf.nl/collecterooster/. Daar staat een rooster van welke landelijke organisaties wanneer collecteren. Daarnaast kun je ook gewoon naar ons bellen of naar de gemeente. Daar weten ze precies wie er op welk moment langs de deuren gaat.” Frank: “Een belangrijke tip is in elk geval dat je, als je even geld gaat halen voor een collectant, de deur wel gewoon dichtdoet. Dat kun je ook gewoon uitleggen aan de collectant.”

Topprioriteit
Tot slot zal de politie de eerder genoemde ‘witte voetjes’ achterlaten op inbraakgevoelige locaties. Agenten (en mogelijk studenten) gaan langs bij woningen om te kijken of daar ‘kwetsbare’ plekken zijn. “Denk aan open ramen, open schuurduren, fietsen die niet op slot staan en losliggende ladders. Ook belangrijk: doe als je van huis gaat nooit alle lichten uit.”

De extra controles richten zich zowel op de kernen als op het buitengebied. De hausse aan schuurinbraken in het buitengebied lijkt inmiddels ten einde en inbrekers lijken hun werkterrein weer verlegd te hebben naar de kernen, maar dat betekent dus niet dat het buitengebied wordt overgeslagen. “We controleren natuurlijk ook op basis van de meest recente cijfers en gegevens. We richten ons niet alleen op woningen, maar ook op bedrijfspanden en auto’s.” Frank: “Elke inbraak krijgt topprioriteit. We hebben een team voor heel Zuid dat de inbraken onderzoekt. Niet altijd hebben ze direct resultaat, maar soms kunnen ze, op basis van matchende gegevens en sporen een inbraak jaren na dato nog oplossen.”

Signalement
80 procent van de woninginbraken wordt echter opgelost door de oplettendheid van burgers. “Inwoners kennen hun buurt immers het beste”, stelt Frank. “Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Mensen kunnen de politie bellen als ze in de buurt situaties zien die ze niet vertrouwen, zoals verdachte personen of vreemde auto’s. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844. Het helpt ons enorm als mensen het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon aan ons doorgeven.”

Apps
De politie is in elk geval ook zeer blij met de vele buurt-apps. “De resultaten zijn heel mooi”, vertelt Daniëlla. “Een tijdige tip vergroot de pakkans. We hebben daardoor meer ‘heterdaadjes’. Maar dan moet men wel meteen bellen. En dat gebeurt soms te weinig. Kijk, we snappen het dat mensen lawaai gaan maken als ze een inbreker in hun huis horen of bij de buurman zien, maar liever hebben we dat ze ons direct bellen en gewoon aan de lijn blijven hangen. Inbraakmeldingen krijgen direct topprioriteit. We zitten meteen in de auto.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.