overijssel wil gas ook het huishouden bannen

Wonen en werken zonder gas is niet zo ingewikkeld, elektriciteit kan de behoefte aan gas op alle fronten vervangen. We zijn in Nederland echter massaal aan het gas gegaan, om de doodeenvoudige reden dat we het uit de eigen grond kunnen halen. Maar bij het verbranden van gas (om warmte te krijgen) zet je zuurstof om in CO2. Dat proces gebeurde miljoenen jaren net andersom. Toen het gas ontstond, werd CO2 omgezet in zuurstof.

Bomen zetten ook de CO2 wel weer om in zuurstof, maar dat is meer een een op een proces met aan de ene kant de mens en zijn activiteit die zuustof omzet in CO2 en de flora die dat net andersom doet. Het aantal bomen op de aarde kan de uitgestelde CO2-productie door olieverbruik niet aan. Daardoor wordt de dampkring afgebroken, daardoor krijgt de zon meer kans de aarde op te warmen, daardoor wordt uiteindelijk leven op deze planeet onmogelijk.

Het roer moet om en gauw een beetje. Daarom hebben provincies, gemeenten, energiebedrijven, netbeheerders en zo meer de handen in een geslagen en een handtekening gezet onder een manifest waarin ze zich voorstander verklaren van het uitbannen van gas.

Overijssel
Overijssel en Overijsselse gemeenten staan niet onder dat manifest. Rob Heetland, milieuwoordvoerder van de provincie: “De verklaring daarvoor is een praktisch. We zijn hiervoor niet op tijd benaderd. De provincie Overijssel verwacht dat het “wonen zonder aardgas” een logisch vervolg is van energiebesparing en verduurzaming van het energieverbruik. Het past dus uitstekend in onze doelstelling 20% nieuwe energie in 2023, en zal ook zeker een plekje krijgen in ons nieuwe programma dat naar verwachting begin 2017 klaar is. Voortvloeiend daaruit is onze aanpak van de verduurzaming van woningen (de zogeheten Overijsselse Aanpak).

Daarnaast is het een onderwerp bij de energiegesprekken die wij de komende maanden in de provincie zullen voeren. Vorig weekend was hiervan de aftrap tijdens het Nacht van de Nachtevenement bij de Ulebelt in Deventer. Het onderwerp is voor mensen heel tastbaar en het is een ontwikkeling waar ze zelf invloed op kunnen uitoefenen, en bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuw ‘gasfornuis’ of CV ketel een praktische keuze in moeten maken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.