overijssel familiebedrijven verdienen optimale ondersteuning

In Overijssel is ruim driekwart van de bedrijven een familiebedrijf, meer nog dan het landelijk gemiddelde van 69%. Alle familiebedrijven in Nederland zijn goed voor bijna de helft van het aantal banen. Het belang voor de economie is onmiskenbaar, ook vanwege het feit dat familiebedrijven sterk hechten aan continuïteit en geleidelijke groei en daarmee een stabiele economische factor zijn.

Spil van onze economie
Familiebedrijven in Overijssel verdienen optimale ondersteuning, stellen de partijen achter de intentieverklaring “Samen in beweging voor familiebedrijven”.  Provincie Overijssel heeft middelen gereserveerd om familiebedrijven te faciliteren bij het (her)inrichten van de bestuursstructuur en de bedrijfsopvolgingsproblematiek. Ook ontwikkelt de provincie een Jonge Bedrijfsopvolgingsregeling.

Gedeputeerde Eddy van Hijum: ‘Overijssel is recent uitgeroepen tot MKB-vriendelijkste provincie van Nederland. Ook deze inzet voor familiebedrijven, de spil van onze economie, is een voorbeeld van hoe wij de ondernemers in Overijssel zo goed mogelijk willen ondersteunen. Zodat zij kunnen blijven vernieuwen en groeien en daarmee de regionale economie versterken en de werkgelegenheid bevorderen.’

Familiebedrijven in het onderwijs
Hogeschool Windesheim zet al jaren fors in op familiebedrijven met het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven, dat praktijkgericht onderzoek doet naar de ondernemende kracht van familiebedrijven. Samen met Saxion gaat Windesheim minoren, onderzoek en projecten aanbieden voor zowel familiebedrijven als voor studenten. ‘In het onderwijs is relatief weinig aandacht voor familiebedrijven en thema’s als goed bestuur en bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven. Samen met Saxion brengen we daar verandering in en brengen we zo onderzoek, familiebedrijven en onderwijs bij elkaar’, zegt Ilse Matser, directeur van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven.

Specifieke vraagstukken
Ron van Gent, directeur van VNO-NCW Midden en MKB Midden, vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk familiebedrijven in de regio kunnen profiteren van dit initiatief. Daarom zetten de werkgeversorganisaties zich actief in om ondernemers in Overijssel te betrekken bij het programma en deelname aan projecten en regelingen. ‘Familiebedrijven hebben te maken met een groot aantal specifieke vraagstukken en nemen binnen ons netwerk een bijzondere positie in. Daarom is VNO-NCW Midden in 2011 een platform voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) en familiebedrijven gestart, dat in nauw contact staat met het landelijke DGA-platform en de lobbyspecialisten in Den Haag. Door concrete samenwerking met de provincie Overijssel en kennisinstellingen Windesheim en Saxion kunnen we nog meer bereiken voor deze belangrijke groep ondernemers.’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.