opinie die 200 000 koeien minder dat gaan er 450 000 worden

Door Gerlant Zielman

Het gemiddelde veebedrijf in Nederland bestaat uit 89 koeien en 49 hectare grond. Er moeten dus op die 200.000 koeien gemiddeld 2247 boeren stoppen met hun bedrijf. En dus komt er ook een heleboel grond vrij. Want 2247 stoppers keer die 49 hectare is 110.103 hectare. Dat is ongeveer Raalte, Dalfsen, Ommen, Olst-Wijhe, Deventer en Zwolle bij elkaar. Wat doet dat met de grondprijzen? Ofwel: kunnen die stoppers hun bedrijf goed verkopen? De gemiddelde grondprijs was in 2015 55.000 euro. Dat gaan die stoppers er nooit voor krijgen. Kwestie van vraag en aanbod.

De maatregelen die nu aangekondigd zijn, zijn heftig. Maar ik voorspel: dit is nog maar het begin. Een rondje bellen langs de (internationale) politiek leert dat ‘Brussel’ helemaal klaar is met die eeuwige  Nederlandse drang om altijd maar op het randje te willen lopen. Er is gewoon teveel melk in Europa. Boeren in andere landen lijden onder het Nederlandse productie-overschot. Ze leden ook onder het overschot van Finse boeren. Die zijn hun uitzonderingspositie inmiddels ook kwijt.

De realiteit is dat de boeren-leiders hebben gefaald met alleen maar voor eigen parochie preken. De realiteit is dat boeren hebben weggekeken, sommigen bewust uitbreidden en gokten dat het wel goed kwam. Verkeerd gegokt! Want de steun die ze bijvoorbeeld met de Laarzenactie hoopten te krijgen, die kregen ze niet.

Ik hoorde staatssecretaris Van Dam in Zwolle tijdens het boerenoverleg zeggen dat hij een knoop in de maag had van de stand van zaken. Maar op de vraag of hij er was voor de boeren, wees Van Dam de sector eerst op hun eigen plichten. En toen wist ik het. Zijn politieke hagje was gered. Hij wees met milde woorden de boeren er op dat ze zelf over de grens gegaan waren. Zíj hadden de melkveestapel enorm uitgebreid. Zij zijn dus verantwoordelijk voor het mestoverschot.

Het is heftig, het wordt nog heftiger! Die 200.000 koeien minder is een voorstel aan Brussel om derogatie te behouden. Om een uitzondering te zijn en dus te veel fosfaat te mogen produceren. Gaat Brussel niet akkoord, dan moeten er daarna nog 250.000 koeien weg! En melkveehouders, ik voorspel dat het zover gaat komen. De macht van de (internationale) lobby is veel groter dan die van jullie. De macht van de nationale politiek ook. Kijk naar het advies van de Sociaal Economische Raad aan de regering van september dit jaar: alleen duurzame boeren mogen nog blijven bestaan! Van Dam noemt dat een buitengewoon interessant standpunt. Zijn jullie vergeten hoe moeilijk het was die derogatieregeling te verwerven in 2014? Kom je Brussel iemand tegen met een speld, dan spat het hele bedrijfsplan uit elkaar.

Hoe kon een hele sector investeren op drijfzand? Hoe konden banken dat financieren?

Er moet nu een oplossing komen voor dat nog veel grotere probleem. Hoe gaan we dat met elkaar in goede banen leiden? Hoe zorgen we ervoor dat al deze mensen opgevangen worden en er banen zijn? En voor lokale politici: hoe gaan we dat platteland invullen, leefbaar houden? De tijd van tegen elkaar praten is voorbij, het wordt tijd voor luisteren. Het woord is aan de bestuurders, aan de politiek. Niet straks, maar nu!

gerlant@salandcentraal.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.