opinie bert terlouw d66 platteland niet exclusief voor landbouw en natuur

Bert Terlouw

“We staan aan de vooravond van zeer grote veranderingen op het platteland. Triest voor de boeren maar onvermijdelijk omdat er nu eenmaal meegewerkt moet worden aan de reductie van fosfaat, er bijvoorbeeld geen opvolgers zijn, de varkensprijzen gewoon niet meer rendabel zijn, het asbest van schuren en stallen verwijderd moet worden voor 2024 en noem maar op.

De tijden van vroeger komen nooit meer terug en het roer moet echt om. Wie dat nu nog wil ontkennen of er niet aan wil heeft al een tijd zijn hoofd in het zand gestoken. Iedereen zal daaraan moeten wennen en zeker een plattelandsgemeente als Raalte die dat altijd is geweest.

Volgens mij moet je niet alleen maar kijken in termen van bedreigingen en angst voor de toekomst, maar kun je het ook als uitdaging zien waarbij je niet bang hoeft te zijn voor de weg die voor je ligt. Probeer het positief te zien. Veranderingen hebben tijd nodig. Toch moeten we daar niet te lang over doen. Er zullen hoe dan ook snel nieuwe en frisse innovatieve manieren gevonden moeten worden hoe met het platteland kan worden omgegaan. Belangrijk daarbij is dat iedereen moet beseffen dat het platteland niet exclusief voor enkele sectoren is voorbestemd zoals de landbouw en natuursector, maar ook voor andere sectoren, zoals toerisme, zakelijk, zorg, onderwijs, cultuur, horeca enzovoort.

Zo heb ik mij echt rot geërgerd aan de LTO tijdens haar inspreken in de raad Raalte over een bestemmingsplanwijziging rond een voorgenomen zonne- energiepark in Heeten. De LTO meende dat dat stukje land puur voor de agrarische sector was bedoeld en dat daar agrarische producten moeten worden verbouwd waarbij ze de zieligheidskaart hebben aangesproken door te zeggen dat het beter is voor de wereldvoedselsituatie dat er geen zonnepark komt. Wat een geklets was dat! Ik denk dat we niet bang moeten zijn voor veranderingen. Ook niet voor veranderingen op het platteland.

Wietteelt
Niet bang zijn en op zoek naar alternatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan de wietregulering die D66 voorstaat. Inmiddels zien andere partijen zoals de VVD  de meerwaarde ervan ook in. Ik kan me voorstellen dat leegstaande varkensschuren straks in het kader van experiment kunnen worden ingezet voor het onder toezicht verbouwen van legale wiet die vervolgens onder regulatie aan de coffeeshops in Nederland worden geleverd. Daar zit een markt in voor de agrarische sector waar veel mensen een boterham op een eerlijke manier aan kunnen verdienen.

Zoek nieuwe ideeën
Ander voorbeeld; Ga per buurtschap of dorp eens een windmolen en een zonneparkje oprichten samen met de gemeente. Wordt zelfvoorzienend. Kijk of je daar vrijkomend land of gebouwen voor kunt inzetten . Maar ja, is Raalte hieraan toe? Ik denk het niet. Ga als gemeentebestuur (B&W) gewoon eens om de tafel met universiteiten en hogescholen en laat je vrijblijvend adviseren en helpen hoe om te kunnen gaan met veranderingen op het platteland. Laat een student hier een afstudeerproject van maken of zo.

Er is nog teveel behoudendheid en voorzichtigheid in de gemeente voelbaar. Er mag best meer ambitie, pit en lef getoond worden om echt en drastisch te willen veranderen. Er zullen volgens mij ook meer publiek-private initiatieven en financieringsvormen moeten komen om zaken aan te pakken. Daarbij zullen wij als gemeenteraadsleden niet bang en krampachtig moeten zijn om verregaande besluiten te nemen die goed zijn voor natuur, milieu, mens en samenleving en die ook goede economische innovaties op het platteland aanjagen.

Het platteland komt er dan natuurlijk anders uit te zien, maar zoals het er nu uitziet zo zag het er 100 jaar geleden ook niet uit. Heb vertrouwen in de toekomst, zet het conservatisme van je af en zet de schouders er samen onder.

Bert Terlouw
D66 Raalte
(Fractievoorzitter en kandidaat Tweede Kamerverkiezing 2017)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.