olst 100 jaar terug in de tijd met anton pieck kerstmarkt

Natuurlijk Olst organiseert deze kerstmarkt in sprookjesachtige sfeer. De bezoekers komen zo’n veertig Anton Pieck-karakters tegen die gespeeld worden door inwoners uit Olst-Wijhe en omgeving. Norbert Busschers uit Deventer begeleidt de spelers die verschillende acts spelen uit deze tijd.

Burgemeester Strien geeft om 16.00 uur het officiële startsein door zijn ambtsketting tijdelijk over te dragen aan de Anton Pieck-burgemeester. De markt duurt tot 20.00 uur.

Wat kunt u allemaal beleven op 10 december? Hieronder een greep uit het programma:

Anton Pieck spektakel
Het is 1914, de eerste wereldoorlog is uitgebroken. Nederland wordt overspoeld door Belgische vluchtelingen. Ook in Olst worden ze opgevangen. De kennismaking met deze mensen, hun rare taal en gewoonten gaat moeizaam. Zo’n 40 volwassenen en kinderen uit Olst en omgeving beelden het gebaar uit van opvang en naastenliefde. Ontroerende scènes in kerstsfeer maar ook komische taferelen over de verwarring en misverstanden die ontstaan. Ook de typisch Belgische gezelligheid ontbreekt niet.

Kerstspel
In het park De Olsterhof kan men kijken naar het kerstspel van Herman Heijermans in samenwerking met kinderboerderij De Vijverhof en het jeugdorkest van de Olster Harmonie. Het kerstspel werd voorheen jaarlijks opgevoerd bij de dierenweide. Maar vanaf dit jaar is het verweven in de kerstmarkt.

Muziekoptredens
Op verschillende plekken in het dorp zijn livemuziek optredens. Zo kan men genieten van het wereldkoor Kanto Mondo, een nieuw koor in Olst. OSV ’95 geeft ook dit jaar weer mooie dansoptredens.

Activiteiten voor jong en oud
Natuurlijk zijn er voor jong en oud ook weer veel leuke activiteiten te beleven. Zo kunnen de kinderen stokbroodjes en wafels bakken. Hun behendigheid laten ze zien bij het sneeuwballen gooien. Groot en klein kan spijkerslaan, sjoelen en hun reactievermogen testen bij het stokkenspel. Natuurlijk zijn ook dit jaar weer een kindercarrousel en een draaiorgel aanwezig.

Oude ambachten
Dit jaar zijn er ook weer verschillende oude ambachten te vinden. Bezoekers kunnen de schoenen laten poetsen op een oude poetskist. Er is een Smederij, een metaalwerkplaats, een imker die korven vlecht, een leerlooier en een pottenbakster.

Voorstelling Zlateh de Geit
Peter van Dijk speelt in Galerie Van der Plas de voorstelling ‘Zlateh de geit’. Een joods verhaal dat zich afspeelt rond het Chanoeka feest. Micha, een jongen van een jaar of zeven, kijkt erg uit naar het feest. Het hele huis is dan verlicht, moeder bakt zoete oliebollen en pannenkoeken en vader zorgt vader zorgt dat er voor iedereen een cadeautje is. Maar als blijkt dat er dat jaar geen geld is om het feest te kunnen vieren zit er maar één ding op. Van zijn vader moet Micha zijn lievelingsdier Zlateh gaan brengen naar de slager in de stad. Zal Micha zijn vader gehoorzamen? In wat zich daarna afspeelt blijkt hoe hecht de vriendschap is tussen de jongen en de geit én wat ze werkelijk voor elkaar betekenen. Het geheel wordt omlijst door klezmer muziek.

Tentoonstelling oude kerststallen
In het voormalige pand van She Mode kan men kijken naar een tentoonstelling van oude, nieuwe en bijzondere kerststallen. Deze tentoonstelling is te bezoeken tot en met 29 december.

Kerstconcert Olster Harmonie
Op verschillende momenten zijn de klanken van de Olster Harmonie hoorbaar tijdens hun kerstconcert. Zij zijn te vinden in het voormalige pand van She Mode.

Kerstactie
Natuurlijk Olst heeft ook dit jaar weer een kerstactie. Tot en met 31 december krijgt men bij alle aangesloten winkels van Natuurlijk Olst een stempel bij elke € 5,- die men besteedt. Tijdens de kerstmarkt krijgt iedereen het dubbele aantal stempels. Nog meer kans op die stoere mountainbike of een van de vele andere mooie prijzen die te winnen zijn. Op 4 januari is de trekking.

Programma Anton Pieck kerstmarkt
16.00 Opening door Burgemeester Ton Strien | pand Oosterhof
16.00-20.00 Diverse activiteiten voor jong en oud | verspreid over de markt

Oude ambachten
17.00 | 19.00 Kerstspel Herman Heijermans-Kinderboerderij | Olsterhofpark
16.30 | 18.30 Wereldkoor Kanto Mondo | Galerie Van der Plas
17.30 | 19.30 Voorstelling Zlateh de Geit – Peter van Dijk | Galerie Van der Plas | gratis entree

Elk uur
00.00 | 00.20 | 00.40 OSV’95 – dans
00.15 | 00.45 uur Olster Harmonie – kerstconcert pand voormalig SHE Mode

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.