natuurbericht grote raven daar is een havik niet bang voor zagen de schapen

Vraag dat maar aan Sjaak Bruggeman. Die trok gisteren dus wél de wandelschoenen aan. “Blijkt dat ik net op het juiste moment op de juiste plaats was voor een verrassende waarneming. Een paartje raven boven het bos! 

Onderweg naar de bosrand zijn er links en rechts dunningen geweest voor de houtoogst. In het koude zonnetje zit ik op een stapel boomstammen lekker uit de wind en met een prachtig uitzicht over het wijde veld. Het slootje voor mij is bedekt met een flinterdun ijslaagje. Ganzen vliegen in V-formatie over en koperwieken scharrelen hun kostje op de maisakker bij elkaar.

 

Dan hoor ik boven mij de diep krassende ‘krrok-krrok-krrok’ roep van een raaf. De eerste foto’s zijn snel gemaakt en dan vliegt een havik mannetje door het beeld. Er word gevochten pal boven mij en ook het havik vrouwtje komt even helpen. ‘Krrok-krrok-krrok’, daar is raaf nummer twee! Mooi man.

Raven zijn de grootsten onder de kraaiachtigen. Ze zijn het territorium van het havik paartje binnen gedrongen en worden hier duidelijk niet getolereerd. Hardhandig worden ze de weg gewezen en snel maken ze rechtsomkeert. De toon is gezet, het paartje raven zoekt naar een territorium in een geschikt habitat. Dat is een kwestie van tijd, maar in ieder geval niet bij de felle haviken.

En de schapen? Zij stonden erbij en keken er naar…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.