lto het gaat pijn doen maar we zijn blij met duidelijkheid

In het akkoord gaan de boeren die na vorig jaar flink zijn uitgebreid vooral pijn lijden. Zij hebben immers voor de problemen gezorgd. De kans is niet irreëel dat daar faillisementen gaan vallen. Want je hebt het dan ook over de boeren die het meest geinvesteerd hebben.

Boeren moeten niet minder melk produceren, maar minder fosfaat. Die twee dingen hebben echter wel alles met elkaar te maken. Vorig jaar schafte Nederland het melkquotum af. Tot dan mochten boeren gelimiteerd melk produceren. Dat was gekoppeld aan de hoeveel land dat je had. Toen het melkquotum verdween gingen boeren enorm uitbreiden. Daarbij vergaten ze dat meer melk meer mest oplevert. Maar daar – op fosfaat – zat nog wel een maximum op. En nu produceren de boeren te veel fosfaat.

Nederland leefde qua mest al boven haar stand, maar kreeg dispensatie van ‘Brussel’ omdat de boeren in ons land als geen andere in staat zijn heel effectief te boeren. Door een hogere opbrengst mochten onze boeren ook iets meer fosfaat gebruiken. Dat heet de ‘derogatieregeling’.

Maar die regeling was afgelopen en Brussel bleek niet bereid die afspraak te verlengen. Boeren gaven de schuld aan staatssecretaris Van Dam, die zou te laat zijn gaan onderhandelen over verlenging van het fosfaatcontract en begonnen de ‘laarzenactie’. Maar Van Dam vond ook dat de boeren naar zich zelf moeten kijken. Zij hadden immers zelf hun veestapel uitgebreidn. En Van Dam stond niet alleen in die gedachte.

Maar uiteindelijk moet de veestapel toch flink kleiner worden.

Het fosfaatakkoord (je leest hier het hele akkoord) bestaat uit drie pijlers:
– Brancheorganisaties en de veevoerindustrie hebben afspraken gemaakt over verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer. Het fosfaatgehalte in de mest zal hierdoor dalen.
– Boeren die al hun melkvee afstoten ontvangen een premie per koe, mits zij die koeien niet aan andere Nederlandse melkveehouders verkopen. Hoe eerder men stopt, hoe hoger de premie. Ook ontvangen zij via een speciale liquiditeitsregeling een voorschot op de bedrijfsbeëindiging.
– Fosfaatreductie door zuivelondernemingen: voor alle te veel aangeleverde melk geldt een korting op de melkprijs. Deze strafkorting wordt minder naarmate boeren hun veestapel verkleinen.

Karin van der Toorn, LTO
Karin van der Toorn is de voorzitter van LTO Salland. We vroegen haar om een reactie:
“Het is goed dat alle partijen binnen de sector samen met maatregelen zijn gekomen. Normaal gesproken is er nogal verdeeldheid binnen de sector, zeker ook op dit thema. Maar onder grote druk is goed samengewerkt. Ik vind het positief dat de sector ook zelf verantwoordelijkheid heeft genomen.”

“Hopelijk is derogatie hiermee veilig gesteld. Geen derogatie zou niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de melkveehouderij, maar ook voor het landschap. Want minder koeien in de wei betekent ook meer maïs in plaats van gras, meer kunstmestaanvoer, etc.”

“De maatregelen gaan wel pijn doen. Er moeten veel koeien weg. 200.000 Stuks. Ik hoop wel dat de boeren die na 2 juli 2015 niet zijn uitgebreid echt worden ontzien, zoals in de brief staat. Tot nu toe zijn de harde groeiers altijd beloond door de overheid en het zou zeer onrechtvaardig zijn als dat nu weer zo is. En nu is nog de vraag of Brussel akkoord gaat.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.