lauk gj

GJ was zeker niet bij iedereen even geliefd. Ik heb hem eens omschreven als iemand met veel talent om op de verkeerde plaats en verkeerde tijd het verkeerde te zeggen of te doen. Dat leverde ook een kleurrijke loopbaan op.  Als taxichauffeur, als beheerder van het Kulturhus, als glasboer. Dat laatste bezorgde hem de titel van ‘Stöppelkater van het Jaar 1984’, iets waar hij trots op was.

Naast die 12 ambachten, 13 ongelukken was er ook een andere kant. GJ basketbalde, biljartte en voetbalde. Dat laatste deed hij begin jaren 80 in hetzelfde team als ik, Rohda-13. Waar hij ook opgesteld stond, bij een opstootje was GJ erbij.  Opmerkelijk in een team dat niet bepaald fanatiek was.

GJ had ook een creatieve kant. Zo speelde hij bij toneelgroep Mensch en was enthousiast vrijwilliger bij straattheatergroep Streetlive. Ook als hoffotograaf bij CV de Stöppelkaters en bij het mediateam van Ribs en Blues was hij actief. Het was makkelijk om goede afspraken te maken maar voor GJ was het moeilijk om zich aan afspraken te houden.

Dat laatste gold ook richting al die mensen die hem vele jaren hebben geholpen en gesteund. Afspraken over eten, over een klusje, over het uitlaten van de hond,  zeker de laatste jaren hield GJ zich nergens meer aan en reageerde ontwijkend, onverschillig of geprikkeld.

Oorzaak daarvan was ongetwijfeld de combinatie van karakter en slopende ziekte. Uiteindelijk hielden ook de allerbeste vrienden het voor gezien en haakten teleurgesteld af.  Instellingen en organisaties zoals Humanitas en Carinova hebben GJ deze laatste jaren geholpen.

Toch was er ook de GJ met dat kleine hartje.  Iemand die, zoals gebruikelijk platzak, toch met een klein cadeautje van een euro langskwam. Die zijn gammele balkon aan de Schapenstraat beschikbaar stelde om naar de carnavalsoptocht te kijken. Die mijn jongste zoon meenam naar een wedstrijd van die club in de Arena waar ik zelf nooit heen wilde. Die jarenlang onze oude hond Bennie uitliet. De GJ die vaak naar het kerkhof ging waar zijn overleden ouders liggen begraven.

Het boek GJ, met lelijke maar ook met mooie pagina’s, is nu definitief dicht, maar het hoort op de plank ‘Raalte’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.