lauk beeldbepalend

Ik heb meteen maar even provinciebestuurder Eddie van Hijum gevraagd hoe dat nu mogelijk is. Ik weet dat ze in Laag Zuthem meestal weinig op hebben met al die feesten in dat roomse Raalte, maar deze keuze snapte ik niet. Eddie trouwens ook niet helemaal, zo liet hij voorzichtig doorschemeren. Maar ja, als je onafhankelijke experts van vooral buiten Overijssel vraagt om te selecteren, dan kun je dat advies niet meteen in de prullenbak mieteren als het je niet bevalt.

Ook Erben Wennemars zat bij die deskundigen, maar ik denk dat Erben net zo makkelijk een biertje drinkt tijdens Ribs en Blues als bij Stöppelhaene. Omdat eigenlijk niemand een antwoord kon geven waarom uit alle 103 aanmeldingen wel Ribs en Blues geselecteerd is en Stöppelhaene niet, ben ik maar eens in die criteria gedoken.

En dan constateer je dat beide Raalter feestjes daar helemaal aan voldoen. Misschien dat het publiek met Pinksteren wat meer uit heel Nederland komt, maar het Sallands Oogstfeest compenseert dat met grotere aantallen. Met eisen als een goede en professionele organisatie, veel inzet van vrijwilligers, een grote toegankelijkheid voor een breed publiek en veel media-aandacht scoren beide festivals ook even goed.  En beide dragen op hun manier bij aan cultuur; bij Stöppelhaene gaat het om de agrarische streekgeschiedenis, bij Ribs en Blues meer om de muziekcultuur (van blues tot Americana).

Toch draait het volgens mij om dat laatste. Voor sommigen, zeker in de Randstad, is Stöppelhaene folklore, gaat het om boeren en rogge,  en is het dus een tikje ouderwets. Zoiets zie je niet in Amsterdam of Rotterdam. Terwijl Ribs en Blues muziek is, swingend, eigentijds, iets wat ze in de Randstad best willen en met Northsea Jazz ook hebben. Oftewel, zo’n blueskikker met Pinksteren heeft elders meer status dan de Sallandse Boer.  Niet terecht, maar nu blijft de grote schoen van Paul Wittenhorst leeg. Of Ton en Paul moeten samen een nieuwe aanvraag indien voor het ‘Sallandse Ribs en Blues Oogstfeest Stöppelhaene’. Kan meteen dat saaie, lange gat tussen Pinksteren en eind augustus eens opgevuld worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.