jurassic park en gtp in elckerlyc

Maar zaterdag 26 november draait het dus allemaal om de muzikale geschiedenis van Elckerlyc. De zaal gold in de jaren tachtig als een van de bekendste poppodia van Nederland. Elckerlyc werd ook wel het Paradiso van het Oosten genoemd. Van top 40-bands tot alternatieve rockbands (Claw Boys Claw, Fatal Flowers, Herman Brood), van Normaal tot Rowwen Hèze, van heel veel metal en hardrock (Uriah Heep, Slayer en Mucky Pup) tot zelfs reggae; van alles kwam in Elckerlyc voorbij. Begin jaren ’90 kwam de klad er helaas in. Een nieuwe inrichting maakte de zaal beter geschikt als gemeenschapscentrum, maar minder als popzaal. Bovendien veranderden het muzikale landschap en de belangstelling van het publiek en nam ook de concurrentie van andere podia in de regio toe.

Muur
Jurassic Park is niet voor niets geboekt. De leden van deze ‘hardrockformatie op leeftijd’ stonden in het verleden allemaal al vaker op het podium van Elckerlyc. Gitarist Berthus Westerhuis en bassist Roelof Kloeze als lid van de beruchte hardrockband Frankenstein, zanger John Scholing als lid van Stranger en Staal en drummer Hans Spijker als lid van thrashmetalband Dead Head. Samen brengen ze een stevige portie old-school hardrock. En dat gaat lekker over the top. Een muur van Marshall-stacks, een overactieve zanger en een enorm energieke drummer; het zijn allemaal ingrediënten van een show van Jurassic Park. De heren spelen eigen werk, maar ook Frankenstein-klassiekers uit de jaren zeventig en covers van onder andere Black Sabbath en Montrose. Met bouwjaar ’68 is Spijker nog steeds de absolute Benjamin van de band, die zich met veel gevoel voor zelfspot Jurassic Park heeft genoemd. Berthus richtte zich na het einde van Frankenstein op zijn eigen studio, waar hij diverse platen van bekende en minder bekende (metal)bands opnam. Na een reünie van Frankenstein in 2010 (voor 1500 man) besloot hij toch maar weer een band op te richten. De andere leden vond hij in muzikanten die het ook nog niet konden laten…

Speciale setlist
In het voorprogramma staat de formatie GTP. Dat is de band van Thomas Tijs, die als zanger/gitarist van de Luttenbergse formatie Damaged Brain ook al regelmatig op het podium van Elckerlyc stond. Samen met bassist Guus en drummer Patrick (de G en de P uit GTP) brengt hij doorgaans groovy pop/rock-nummers, maar voor deze gelegenheid heeft de band, eenmalig aangevuld met Luttenberger Tije Oortwijn (ex-Cafebar 401 en ex-Are You A Lion) een speciale setlist samengesteld met nummers van bands die eerder in Elckerlyc hebben gestaan. Denk aan Fatal Flowers, Herman Brood, Lemming, Bintangs, Pretty Things en Claw Boys Claw. “In mijn jeugd ging ik ontzettend vaak naar Elckerlyc”, vertelt Thomas. “Ik had het geluk dat er in die tijd enorm veel gave bands kwamen. Voor mijn gevoel was ik er bijna elke week wel. De nummers die we hebben geselecteerd, zijn grotendeels van bands die op ons in die jaren indruk hebben gemaakt. Neem Pretty Things, een Engelse cultband. Vuige, smerige rock, nog gemener dan de Stones. Stond gewoon in Elckerlyc na het Paasvuur, geweldig toch!”

Aanvang is om 21.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro.  

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.