je eigen energie die komt van mamma

Bij ’t Natuurlijk Huus gaan we in ons denken altijd terug naar het begin. Bij duurzaamheid gaat het vaak over duurzame energiebronnen. Zelden lees je iets over het beheren van je eigen (lichamelijke) energie. In een excursie met kleuters moesten we iets uitleggen over energie. Hoe breng je zoiets dat onzichtbaar is, in de belevingswereld van kinderen. Hoe maak je het simpel en begrijpbaar?

We bedachten terug te gaan naar dat wat ze zelf beleven. Wat is energie? Waar komt die energie vandaan? Hoe merk je dat? Waar krijg jij energie van? En hoe zorg je dat je die energie niet kwijt raakt? Vragen stellen aan kinderen is heel leuk. Je komt op verrassende antwoorden waar volwassenen nog wel iets van kunnen leren. Zij houden het dicht bij zichzelf en dat is wat volwassenen vaak zijn kwijtgeraakt.

Als antwoord op de vraag ‘wat is energie en hoe merk je dat?’ gaven ze aan dat je het warm hebt, dat je blij wordt en dat je wilt spelen. En waar komt die dan energie vandaan? Van de zon, van mama, de kachel, eten, als je gezond bent. Waar krijg je energie van? Een jongetje zei: van zand. Dat lijkt een raar antwoord maar eigenlijk is het een heel wijs antwoord. Want alles wat voedsel wordt, begint in de aarde.

Deze kinderen wisten ook snel dat als je lekkere warme kleren draagt en veel beweegt, dat je jezelf dan warm houdt. Het werd moeilijker toen we met ze de werking van zonnepanelen doornamen en hoe die energie via een draadje naar de stopcontacten gaat en hoe je dan door middel van een stekker in het stopcontact energie krijgt. Dat ging hun hersentjes nog iets te ver. Maar je zag ze denken. Eigenlijk is dat ook wel tekenend. We zoeken het vaak verder van huis, in technologieën, maar vergeten het meest simpele eerst toe te passen.
 
Dus heel dicht bij jezelf, warme kleding, gezonde voeding waar je de goede energie van krijgt, veel bewegen en zorgen dat je ergens blij van wordt.

– Warme kleding zodat de temperatuur een graadje lager kan. Dat houdt je sowieso al actiever.
– Gezonde voeding, zonder geur-en kleurstoffen en allerlei toevoegingen, het liefst in je eigen moestuin gekweekt omdat je dan zeggenschap hebt over een gezonde bodem en de gewassen laten opgroeien zonder bestrijdingsmiddelen.
– Veel bewegen. Sporten wordt al heel gewoon gevonden. Maar van nature sport je niet, je beweegt door te lopen en arbeid te verrichten. Een dagje lekker een partijtje hout hakken bijvoorbeeld, en zoals sommigen zeggen: daarvan het heb je het drie keer warm. Met het zagen, het in blokken maken en het branden.

Zit daar iets tussen waar je blij van wordt? Maak anders het rijtje maar langer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.