jan schokker hoeveel boeren zouden willen stoppen je hebt zo een bus vol

Schokker (58) heeft een varkensbedrijf met 700 fokzeugen in de Raarhoek en is een bekend bestuurder en mede oprichter van de NVV (Nederlandse Vakbond van Varkenshouders).

Schokker: “Wat er op dit moment gebeurt in de melkveehouderij is in andere agrarische sectoren al langer aan de hand. De prijzen staan onder druk door de steeds verdergaande globalisering en het steeds maar weer groter moeten groeien als boerenbedrijf om toch nog een beetje een boterham te verdienen.

Veel boeren in de omgeving zouden wel willen stoppen maar kunnen dat niet zonder bij de schuldhulpverlening terecht te komen. Als je nu met een bus een rondje zou rijden door de regio en je bood de boeren een regeling aan waarmee ze direct konden stoppen en op een volwaardige manier verder konden leven, dat zat die bus binnen twee uur vol.

Als ik hier in mijn omgeving rondkijk en zie hoeveel lege agrarische gebouwen met asbest er nog staan en waar geen geld is om dat te verwijderen of te slopen, dan kan je daar als overheid niet met droge ogen zeggen dat asbest in 2024 allemaal verwijderd moet zijn. Dan moet je die mensen ook  gelegenheid bieden om die investeringen weer te gelde te maken.

Op dit moment zie je dat bijvoorbeeld het voormalig varkensproefbedrijf in Raalte is gekocht door een projectontwikkelaar. Het wordt gedeeltelijk gesloopt. De oude, niet interessante gebouwen gaan weg, daar komen twee huizen voor in de plaats. De stallen die nog wel economische aantrekkelijk zijn, draaien door. Het is een mooi plan maar dat kan alleen een projectontwikkelaar met geld realiseren. Dat is voor de gemiddelde stoppende boer niet te doen.”

Schokker, die ook raadslid is voor GemeenteBelangen in Raalte, heeft bij de laatste algemene beschouwingen een motie ingediend om een contactambtenaar voor het platteland aan te stellen. Iemand die de mensen uit het buitengebied begeleidt binnen het ambtelijke apparaat, ze naar de juiste loketten begeleidt en ook met ze mee denkt.

De motie heeft hij ‘aangehouden’, hij kon er op dat moment niet voldoende steun voor krijgen. Coalitiepartner het CDA was tegen. Schokker daar over:  “het geeft aan hoe ver de burger en de politiek van de boeren af is komen te staan, dit was tien jaar terug niet gebeurd. Een partij als het CDA was er voor de boeren en zou klakkeloos voor hebben gestemd.”

“We moeten er gezamenlijk de schouders onder zetten, de agrarische belangenbehartigers, gemeenten, provincie, iedereen. Alleen zo houden we een leefbaar platteland.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.