indrukwekkende speech voor vertrekkende rohda voorzitter paul ruiter

Secretaris Menno Wolters had de eer om Paul namens het bestuur en de leden toe te spreken:

Beste Paul,
Je hebt je aarzelingen gekend, maar uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Vanavond neem je officieel afscheid als voorzitter van onze mooie vereniging. Waarschijnlijk met pijn in het hart, maar ik denk toch ook wel met een zekere opluchting. De tijdrovende functie van voorzitter viel steeds moeilijker te combineren met je almaar toenemende zakelijke beslommeringen. We hebben het er regelmatig over gehad.

Jouw carrière bij Rohda Raalte kent een nogal wisselend beeld. In de tijd dat je nog bij de junioren voetbalde, heb je altijd op selectieniveau gespeeld als spits en naar ik heb begrepen niet onverdienstelijk. Helaas heb je Rohda Raalte 1 niet gehaald. Het is mij niet duidelijk of dat komt omdat je iets te weinig kwaliteit had of omdat jouw talent niet op de juiste waarde werd geschat?

In de periode 1994 – 2000 heb je in de vereniging diverse functies vervuld zoals wedstrijdsecretaris pupillen, jeugdleider bij D1 en C2 en jeugdtrainer bij B4. Ook ben je kampleider en hoofd-kampleider geweest. In november 1999 werd je benoemd tot voorzitter van de Jeugdcommissie en bestuurslid in het algemeen bestuur. Helaas was dat maar van korte duur, want in juli 2000 verhuisde je naar het uiterste zuiden van ons land, het mooie Limburg. Ook daar heb je overigens je voetbaltalenten geëtaleerd en zelfs een bestuursfunctie vervuld bij voetbalvereniging Berg. Je hebt je zelfs in het bruisende carnavalsleven gestort door (zoals dat daar heet) minister te worden. Aangezien je ook toen al zakelijk veel naar het buitenland moest, werd dat al snel “minister van buitenlandse zaken”. Uiteraard was er ook ruim aandacht voor de Bourgondische kant van het Limburgse leven.

Na acht jaren “Limburg” kwam je in 2008 weer terug naar Raalte en bij Rohda Raalte. Toeval of niet, de functie van voorzitter van de Jeugdcommissie kwam beschikbaar. Je hebt die draad weer opgepakt en trad daardoor ook toe tot het algemeen bestuur. Toen toenmalig voorzitter Harry Paauw jou in de loop van 2010 benaderde met de vraag of je bereid was om hem op te volgen als voorzitter van Rohda Raalte, heb je na enige aarzeling toegestemd. Tijdens de ALV van november 2010 werd je benoemd tot voorzitter, waarmee een lang gekoesterde wens in vervulling ging: voorzitter worden van deze mooie club.

In de periode dat jij bij Rohda Raalte hebt gevoetbald en vrijwilligerswerk hebt gedaan, heb je zeer veel mensen leren kennen en een groot netwerk en veel vriendschappen opgebouwd. Je kent de club en de mensen van de club goed en hebt veel contacten in de Raalter zakenwereld. Daardoor wist je vaak wie je moest benaderen om dingen voor elkaar te krijgen.

Tijdens de zes jaren onder jouw voorzitterschap zijn er verschillende voor de club essentiële zaken gerealiseerd dan wel in ontwikkeling genomen, waaraan je een belangrijke steen hebt bijgedragen, zoals:
• De ingebruikname van het SCAS gebouw, waardoor onze accommodatie werd uitgebreid met een viertal broodnodige, grote kleedkamers en een prachtige vergader- en instructieruimte.
• Het meisjesvoetbal werd geïntroduceerd en kent nog steeds een stijgende lijn.
• In 2014 werd het G-voetbal bij Rohda Raalte ingevoerd, onder enthousiaste en deskundige begeleiding.
• Er werd een samenwerkingsconvenant gesloten met FC Twente en PEC Zwolle, waardoor Rohda Raalte kan profiteren van de kennis en ervaring die daar aanwezig is.
• Het meerjarenbeleid 2017-2021 (nagenoeg gereed).
• Start van de ontwikkeling van de nieuwbouwplannen.
• De aanleg van Kunstgras op ons hoofdveld, als onderdeel van de deal met de gemeente.
• Aanstelling van een vertrouwenspersoon en de (geleidelijke) invoering van de Verklaring Omtrent Gedrag, beide van belang voor het creëren en in stand houden van een veilig sportklimaat. Een derde daarvoor belangrijk aspect is de ontwikkeling van de gedragscode, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd.

Dat echter niet alles altijd vlekkeloos verloopt, is ook jou bekend. Als voorzitter kun je niet altijd invloed uitoefenen om zaken voor elkaar te krijgen. Soms gaan bepaalde ontwikkelingen anders dan gewenst, zoals dit jaar de (stagnatie in de) voortgang van de nieuwbouwplannen en vorig jaar de degradatie van onze eerste selectie. Het is jou voorts een doorn in het oog, dat er niet meer leden opstaan om vrijwilligerswerk te doen. Het (ontwikkelen van) het vrijwilligersbeleid wilde maar niet van de grond komen. Daarom vind ik het erg mooi, dat er na vandaag zo maar twee oud-bestuursleden, met een zee aan vrije tijd, beschikbaar zijn om deze uitdaging aan te gaan.

In de zes jaren van jouw voorzitterschap hebben wij veel contact met elkaar gehad. Onze samenwerking heb ik altijd als plezierig en positief ervaren en, al waren we het niet altijd met elkaar eens, we konden goed met elkaar door één deur.
Jij was als voorzitter voor iedereen in de vereniging heel toegankelijk en aanspreekbaar, altijd bereid om te luisteren, maar ook met een eigen mening, die je niet onder stoelen of banken stak. Er zijn overigens diverse bestuursleden met diezelfde kwaliteit. Dat leidde soms tot pittige discussies in onze vergaderingen, waarbij een standpunt of mening werd gebracht alsof het de enig juiste was. Maar altijd overheerste de goede sfeer en was er ook veel humor.

Je hebt geheel belangeloos, veel tijd in de club gestoken. Vaak ’s avonds, maar indien nodig en mogelijk ook overdag. Bijvoorbeeld bij besprekingen met de gemeente (over de sportsubsidies, de nieuwbouw en de nieuwe huurovereenkomst) en met andere partijen die voor de club van belang konden zijn. Het belang van de vereniging heeft bij jou altijd voorop gestaan.

Muziek, een favoriet onderwerp. Je weet er veel van; (in mijn ogen) uiteraard lang niet altijd de goede muziek, want dan zou je geen voorzitter van de Rock & Roll Businessclub zijn geworden. Ook de “kwaliteit van gehaktballen”, die we bij andere verenigingen keurden, was met enige regelmaat onderwerp van gesprek. Er zijn bestuursleden die vinden dat je inmiddels beter met een gehaktbal dan met een voetbal overweg kunt.

Bij alle tijd die jij in Rohda Raalte hebt gestoken, heb je gelukkig kunnen rekenen op de steun van Henriëtte, die overigens ook diverse taken bij de club vervult en dat, naar ik heb begrepen, ook blijft doen. Henriëtte, ik bedank jou dat je Paul al die jaren met de club hebt willen delen en biedt jou graag deze bloemen aan. Hoewel ik denk te weten dat ook Paul voor de club nog actief zal blijven, wens ik jullie toe samen ook meer tijd vrij te maken voor andere interessante en leuke dingen. Het leven bestaat niet alleen uit voetballen, al lijkt het soms wel zo.

Beste Paul,
Ik dank je voor de jaren dat jij je voor Rohda Raalte hebt ingezet, waaronder de laatste zes jaren als voorzitter. Ik wens je het allerbeste voor de toekomst en weet zeker dat we je nog vaak op ons sportpark zullen zien. Als je de koffie klaar zet, kom ik je op kantoor zeker opzoeken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.