gerlant vroeger was alles beter

Grappig hoe mensen bepaalde voeding met een bepaald weerbeeld associëren. Mijn verbazing was meer het vroege tijdstip waarop het met de balkenbrij moest gebeuren en dat dan op de nuchtere maag. Maar daar konden zij zich niks bij voorstellen, het was heerlijk volgens hen en het kon best. Anders doen we dat nooit meer. Ze hebben gesmikkeld, dit was toch echt wel ouderwets lekker.

Dit schooljaar hebben de kinderen voor het eerst een continurooster op hun basisschool, gaan ’s morgens om kwart over acht weg en zijn er om kwart voor drie weer. De ouders werd gevraagd wat ze er van vonden . Ik had niet echt een mening, zag voor en tegens, maar wilde me daar niet mee bemoeien, de geleerden zouden het wel weten en sloot me aan bij de meerderheid.

Ik kon er snel aan wennen, niet langer om twaalf uur thuis te hoeven zijn als de kids kwamen eten. Niet langer een volgende afspraak pas tussen kwart over één en drie kunnen plannen, gewoon vrij zijn van kwart over acht tot half drie om te doen en laten wat ik wou. Ook de kinderen konden snel wennen, half drie vrij en nog een lekkere lange middag voor de boeg. In de praktijk hebben ze nu meer tijd om langer voor de tv of achter de computer tehangen op koude of natte winterdagen.

Opa zij altijd “de wereld is niet razend gemaakt, zij wordt razend gemaakt”. Een wijze les waar ik nog vaak aan denk. Een ander gezegde “vroeger was alles beter”. Dat wordt op een cynische manier nog al eens tegen me gebruikt als ik ergens kritisch over ben. 

Volgens mij maakt de slager bij ons in het dorp de balkenbrij al vele tientallen jaren volgens het zelfde recept en smaakt het nog steeds heel goed. Is hij er zelfs wijd en zijt om bekend.

Komt de jongste van acht voor ze naar school gaat bij me en zegt, “weetje papa wat ik nu echt mis? Zo heerlijk samen tussen de middag balkenbrij eten, of een klikje gebakken stamppot op brood en even lekker rustig op de bankhangen met een bord opschoot wat we vroeger tussen de middag wel eens deden.” Ik weet wat ze bedoelt en denk bij me zelf,  ben ik er weer ingetrapt.

Meer foto's