gerlant nodigt de landbouw uit voor een goede vergadering

Van Dams’ uitspraken spelen rondom het eventuele recht van boeren meer mest te mogen produceren. Van Dam moet dat in Europa voor elkaar krijgen. LTO-boeren zijn bang dat dat niet lukt en startten een ‘laarzenactie’ als protest.

Gerlant Zielman was ook in Zwolle en hoorde Van Dam meer zeggen dan dat ie zei: “Ik als kritisch volger van de sector hoorde meer. Hij stelde: Zolang als ik deze baan mag doen zal ik er voor u zijn. Dus niks geen onvoorwaardelijks, nee een specifieke termijn en over een half jaar na de verkiezingen is hij weg. Ook stelde hij duidelijk dat niet hij de oplossing had, maar dat het bij die boeren zelf lag. Zij moeten voldoen aan de normen door Brussel opgelegd, zo niet dan kan hij ook niets. Ik begreep de euforie in de zaal dus niet.

Boerenleiders in Zwolle praatten vrolijk met Van Dam mee. Cees Romein wil wel mee naar Brussel, hij wil er bij zijn als Van Dam daar zijn woordje doet. Ondertussen weet ik dat ook Romein achter de schermen twijfelt of het nog goed komt.

Stel: Mocht Van Dam in Brussel derogatie (dat boeren meer mest mogen produceren) voor 2017 behalen, dan moeten er in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 200.000 koeien naar de slacht. Schokkend? Nog schokkender is dat e niet eens die slachtcapaciteit hebben! Ook al maken we er hondenvoer van, dan nog is het niet realiseerbaar.

Henny van de Oetelaar, bestuurslid van NMV in Brabant is er duidelijk over: ‘In alle overleggen zitten nog steeds mensen die niet door hebben wat er aan de hand is, de hakken in het zand zetten en opmerkingen maken als ‘we hebben nog tijd’.’ Zij stelt duidelijk: “Als NMV zijn we altijd tegen fosfaatrechten geweest en hebben (als enige organisatie) gewaarschuwd voor de gevolgen van het afschaffen van de quotering. Als wij nu water bij de wijn moeten doen om via een tijdelijke regeling toch derogatie te behouden dan doen wij dat. Niet omdat wij in het fosfaatsysteem geloven, maar voor het grotere belang.”

Rondbellend in de sector (AJK, milieuclubs, LTO), merk ik op dat er twijfels zijn maar dat iedereen er ook vanuit gaat dat Van Dam wel met een oplossing komt. Ik moet dat nog zien… ZLTO-voorzitter Huijbers gooide deze week olie op het vuur. Stelt dat het de boeren zelf zijn die de oorzaak van dit debacle zijn. Zij moeten de handschoen oppakken en binnen nu en twee weken gezamenlijk met een oplossing komen. Anders gaat dat niet goed komen met onze landbouwsector.

En als we zelf niet meer voor ons voedsel kunnen zorgen, waar moet het dan vandaan komen? Van Poetins Rusland? Van Trumps Amerika? Ik zou er niet op vertrouwen! Zou de oude tactiek van Mansholt nog werken? Hij stond aan de wieg van het huidige Europese landbouwsysteem. Hij riep alle partijen in de sector aan tafel en liet ze pas weer los toen de oplossing er was.

Voorstel aan de landbouw: We hebben hier in agrarisch Raalte een prachtige vergaderruimte op het platteland: het Natuurlijkhuus, een locatie waar innovatie op duurzaamheid bovenaan staat. Iets wat ook in uw sector een ding is. Duurzaamheid, hoelang gaat uw bedrijf nog mee? Die locatie bieden we u aan, wij zorgen voor een onafhankelijk voorzitter en u allen komt vergaderen tot dat er een akkoord is.  Zullen we woensdagmiddag vijf uur afspreken? Van alle organisaties de tweede of derde man, iemand dus die nog geen stelling heeft ingenomen, iemand die komt met een blanco check, want er is haast bij. Komen jullie?”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.