gerlant een chat met een wildvreemde boer

Gerlant schrijft op deze plek geregeld over boeren-toestanden. Hij zegt daar zelf over: “Het schijnt zo te moeten zijn. Het komt op mijn pad.” Zo ook onderstaande chat met een voor Gerlant wildvreemde, waarin overigens alles niet letterlijk is weergegeven, dit om privacyreden.

Gerlant Zielman kreeg deze tekst binnen:
“Gerlant ik volg je op Salland Centraal. Wat denk jij, derogatieverlies wordt in Den Haag gezien als een makkelijke manier om de veestapel lekker uit te dunnen én voorkomt dat fosfaatrechten ooit nodig zijn. Dit zorgt dan weer dat de ‘waarde’ hiervan nul blijft dus nog afhankelijkere veehouderij ala varkenshouderij… zoiets?

Mijn antwoord: “Ik denk het niet alleen, ik weet het zeker. Vertel dit al een paar jaar aan iedereen die het horen wil. Ik word bij LTO uitgelachen en weggehoond net als over Ttip. Ik probeer het in normaal Nederlands duidelijk maken aan de gewone man. En als ‘men’ het dan bij LTO (maar ook de boeren zelf) nog niet oppakt weet ik het ook even niet meer.”

Hij: “Ik denk dat je gelijk hebt…Heb m’n boekhouder net opdracht gegeven. Huidige 180 koeien blijven melken. Terug naar 130 – 65 of 0…. Denk dat t 65 gaat worden.”

Ik: “Als je een niche markt kunt creëren verdien je met 65 twee keer meer.”

Hij: “Ik heb eind dit jaar een (doorgeschoven) mestvoorraad van 5500 kuub. Dat probleem mag niet meer groter worden. Heb jaar lang me eigen te barsten gewerkt, weer door het ijs gegaan wbt mn verslaving, vrouw en gezin gaan zeer ws weg, en de koeboer, hij blijft maar vissen in de steeds kleiner wordende vijver…. Denk dat als ik deel van de vijver ga uitmaken ik een grotere kans heb op n pensioen dan wanneer ik blijf vissen. Ben ras koeienliefhebber maar de vraag wanneer het genoeg is stel ik me onderhand dagelijks.”

Ik: “Dan lijkt me de keuze niet zo moeilijk. Gezin lijkt me voor te gaan op de koeien. Reken niet te lang, onderneem actie.”

Hij: “Ja. Financieel moet t toch al. 99% zeker heb ik 50 koeien al verkocht afgelopen week.”

Ik: “Je zit toch in de polder? Stallingsruimte is meer waard dan een koeplaats.”

Hij: “Ja”

Ik: “Geen idee van je bedrijf maar X aantal koeien er uit. Machines in de stal en werktuigenberging verhuren als caravanstalling? Het is nu de tijd van het jaar en brengt snel geld.”

Hij: “Melk 180 op 49ha pacht. Typisch polder, grond duur dus 30 jaar lang advies v intensivering gevolgd. Nu met 4000 kuub stront afvoeren jaarlijks de rekening betalen.”

Ik: “Ik heb effe gegoogelt, ik weet waar je zit. Mooie plek om te boeren, goede grond. Wel duur zoals je zelf al aangeeft. Ik heb geen oplossing voor je maar als de vrouw wil gaan lopen, het geld op is, zou ik als de sodemieter m’n liefde voor de koeien overboord gooien en zien dat ik m’n gezin kon houden. Op tijd stoppen is ook ondernemen, beter nog. Dat ís ondernemen!”

Hij: “Helaas een waarheid als een koe!”

Ik: “Succes en als je ooit nog eens weer wilt babbelen, twijfel niet.”

Hij: “Dank. Heb al keer of wat op punt gestaan je te mailen maar nooit eerder gedaan.”

Ik: “Gewoon doen, ik bijt niet. Kan alleen soms een beetje direct reageren.”

En terwijl ik verder klik over Facebook zie ik hem een uurtje later trots reageren op dingen die hij heeft gedeeld over zijn zoveelste generatie hoog productieve 100.000kg koe.

Ik kijk daar dan toch met andere ogen naar.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.