gerlant brexit trump lang leve onze failliete democratie of toch niet

Door Gerlant Zielman.

De reacties van de gevestigde orde van politici rond de wereld op de verkiezingen van Trump zijn een tranentrekkende vertoning. Onze minister president is zijn stoere praat van een half jaar terug al weer vergeten en ziet er nu naar uit om met Trump samen te werken. Samsom en Asscher? Die zijn onder de indruk, zien de parallel met Europa, maar niet met Nederland. Pechtholt verklaart ronduit dat Trump staat voor alles waar hij niet voor staat, maar ook hij vertelt met droge ogen dat samenwerken een belangrijk ding is en schijnt niet te begrijpen wat er nu echt is gebeurd.

We hadden dat vorige week hier in de regio ook. Landelijk werd er geroepen dat gemeenteraden op de schop moesten. Zo als het nu werkt, zo kan dat niet langer. Kijk maar om je heen: Als je al weet hoe je eigen gemeenteraad er uit ziet, dan weet je ook dat die aan elkaar hangt van lokale partijen waar je geen idee van hebt waar die voor staan, er zitten mensen in die nooit het woord voeren en dus namens niemand iets zeggen, of juist namens het volk niets zeggen. Intussen loopt de burger steeds maar weer tegen die muur van ambtenaren aan die alleen maar bezig zijn met regeltjes handhaven. Als je dan de raad vraagt hoe het gaat, zeggen ze dat het goed gaat. Lees zelf maar, hier en hier.

Na de Brexit waarbij een meerderheid van de Engelsen heeft aangegeven klaar te zijn met het elitaire geneuzel en alles beter is dan de huidige koers, heeft nu een tweede volk op aarde zelf de regie weer genomen. Alles beter dan Hillary schreef een Amerikaanse (boeren)vriend van mij op fb. Hij kreeg bijval van alle kanten. De boeren in Amerika die van oudsher echte democraten waren hebben die nu keihard laten vallen. Ook zij zijn klaar met de liberalisering die als maar verder gaat en daarbij over lijken (van de gewone man) gaat.

Ook wij mogen over een maand of vier weer naar de stembus, maar waar moet ik op stemmen? Ik heb tot nog toe geen politicus gehoord die een antwoord op deze ontwikkelingen heeft. Daar komt bij, ik heb dat Ukraine-referendum nog in mijn achterhoofd. Toen twijfelde ik al of ik wel moest gaan stemmen want dat stond voor mij vast, ook al zegt Nederland nee, daar denderen ze na verloop van tijd toch gewoon over heen. En zie wat onze Min. President op dit moment probeert te doen. Stemmen op Geert Wilders? Dat is een stem uitbrengen waar ik niet mee kan leven.  

Ik kan me niet voorstellen dat de grondlegger van ons democratische systeem Thorbecke ooit bedacht zou kunnen hebben dat hele volksstammen nu tegen beter weten in op populisten en ‘pussy-grabbers’ zouden gaan stemmen. Er gaan al tijden stemmen op om dat systeem te veranderen, te moderniseren. David van Reybrouck doet in zijn boek ‘tegen verkiezingen’ voorstellen om een systeem van loting in te voeren waarbij een politicus regeert en niet bezig is met de volgende verkiezingen om dan weer verkozen te kunnen worden. Als je dat hebt gelezen vraag je je af: wanneer gaan we beginnen. Maar het probleem is: Welke politicus wil als het ware z’n eigen graf graven, zijn eigen melkkoe droog gaan zetten?

Als er niet gauw een leider opstaat die zonder zelfverrijking en puur uit ideologie onze democratie wil gaan hervormen blijf ik deze keer echt gewoon thuis, ga niet stemmen net al als al die anderen die al jaren niet meer gaan stemmen en waarmee het failliet van het huidige democratisch systeem  is aangetoond.

gerlant@sallandcentraal.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.