gerlant boeldag

Als jonge vent struinde ik al die verkopen af en als niemand het wilde, bood je een kwartje of een gulden en was je koopman. Bergen met geld verdiend op die manier. Bijvoorbeeld een bak met grote bouten en moeren in een incourante maat maar wel 50 kilo zwaar die iedereen liet staan, kopen voor een kwartje terwijl de schrootwaarde vele malen hoger was.

Tegenwoordig doen we dat via Marktplaats maar dan net even anders. Men biedt wel, maar als je het aan de hoogste bieder gunt is het nog maar de vraag of die het ooit komt halen. We kennen ook een ander fenomeen, over komen waaien uit Amerika. Een schuurverkoop. Het lijkt op een boeldag, alleen dan is er geen dure notaris maar doe je de  handel op de plek zelf, kijkt elkaar in de ogen en sluit een deal. Boter bij de vis en klaar is Clara.

In Laag Zuthem hebben we Wim ten Broeke, een markante man. Actief in het verenigingsleven. Hij deed bijvoorbeeld toneel, deed jaren de Nieuwjaarsconferance, speelde jaren voor Sinterklaas op school, is actief lid van de Pompedoers in Heino (waar hij één van de grote showmakers is) en heeft altijd voor iedereen tijd voor een praatje. Zeg maar een beetje de theatermaker in het dorp. Ik ken Wim al dertig jaar. Vroeger nog van de veemarkt, in de tijd dat mijn ouders dachten dat ik op school zat maar ik vrijdag ’s morgens bijna standaard bij de IJsselhallen rondscharrelde. Wim hielp mee met op- en afbouwen van de veemarkt, maar op de markt zelf werd ook menig handeltje beklonken met een handje klap.

De laatste 15 jaar ken ik hem wat beter, huurde een stukje schuur bij hem waar ik een aanhanger en dergelijke stalde net als vele anderen met mij en was hij ook nooit te beroerd om je even te helpen als je ergens een handje tekort kwam met een klusje en dat kostte dan nooit geen cent. Wim had altijd handel en wie er ook maar kwam, als het er een beetje op leek dan paste Wim dat wel. Fietsen, scooters, oude gaskachels, paardentuigen, koetsjes, aanhangers (achter de auto), bascules, hooipersen (hoog en lage druk), schudder, glas in lood deuren, dakkoffers, skiboxen, tuinpompen; je kan het zo gek niet bedenken. Als ik dan vroeg ‘wat moet je daar dan mee’ was steevast het antwoord ‘als ik hier ooit weg ga houd ik een boeldag en dan moet ik wel handel hebben’. Ik haalde dan vaak een beetje ongelovig mijn schouders op en dacht dat het over zou waaien.

Wim loopt nu tegen de tachtig en het moment is daar om de boerderij te verlaten. De boel staat te koop en het gaat gebeuren, zaterdag 3 december moet het zijn. Hij houdt een grote verkoop, al weken is hij bezig om alles uit te stallen. De deel staat vol, de schuren staan vol, het erf staat vol en er komen nog steeds mooie spullen uit allerlei hoeken en gaten. Een groot reclamedoek in Laag Zuthem bij de brug moet de bezoekers trekken.

Wim gaat dus nog één keer groot theater maken. En wat ik niet had verwacht gebeurde, deze professional heeft last van de zenuwen. Hij kwam van de week bij mij en zij “Zouden de mensen het spandoek wel zien? Sommigen die ik spreek was het helemaal niet opgevallen. Schrijf mij eens even een stukje in de krant wil je? Want ik moet natuurlijk wel volk hebben, anders verkoop ik niks”.

Bij deze die wens ingevuld, ik zou haast zeggen met liefde, voor al die keren dat jij mij al die jaren belangeloos hielp. En tegen u zou ik willen zeggen, ga even kijken er staan echte mooie dingen tussen en met een beetje geluk speelt Wim nog één keer voor Sinterklaas en heeft u die spulletjes voor een prikkie.

3 December, Hogebosweg 2 in Laag Zuthem

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.