gemeente raalte aan de slag met actieplan mantelzorgondersteuning

Door en voor mantelzorgers
Iedere mantelzorgsituatie is weer anders en mantelzorgers hebben daardoor verschillende behoeften aan ondersteuning. Om dit goed in beeld te krijgen organiseerde de gemeente Raalte bijeenkomsten om te horen waar de wensen van mantelzorgers liggen. Drie vragen die aan bod kwamen waren: Op welke manier kunnen wij de zorgtaken verlichten of makkelijker maken? Hoe kunnen wij mantelzorgers het beste informeren? Hoe kunnen we hen waarderen?

Wat blijkt, er gebeurt al veel, maar er zijn zeker ook aandachtspunten. Genoemd werd onder andere: Meer aandacht voor de beeldvorming rondom de mantelzorger, een duidelijke plek waar je als mantelzorger vragen kunt stellen, betere ondersteuning voor het combineren van werk en mantelzorg en meer aandacht voor het verlichten van zorgtaken door inzet van vrijwilligers die taken van de mantelzorger overnemen.

Zestien acties
De resultaten uit de bijeenkomsten zijn omgezet in zestien acties. Samen zorgen ze voor een ondersteuningsaanbod dat aansluit op de vraag van mantelzorgers in Raalte. Het gaat niet alleen om uitbreiding van activiteiten, maar ook om afstemming, samenwerken en samenhang. Drie concrete acties uit het plan zijn bijvoorbeeld:

  • Mantelzorger in beeld
    Mantelzorgers, hun ervaring en verhalen krijgen een ‘’gezicht’’. In een serie artikelen vertellen diverse mantelzorgers wat het betekent om voor een ander te zorgen. Ook geven ze tips wat je als mantelzorger kunt doen en waar je terecht kunt met een (hulp)vraag.
  • Maatjesproject GGZ
    Een vrijwilliger biedt zich aan als maatje van iemand met GGZ-problematiek. Het gaat hierbij om sociaal contact zoals samen fietsen, sporten of ergens koffie drinken samen. Een maatje biedt ook een luisterend oor en kan helpen om de contacten uit te breiden. Op deze manier wordt de familie van de GGZ cliënt ontlast.
  • Werk en zorgtaken combineren
    Werkgevers worden gestimuleerd om mantelzorgers ook op hun werkplek te ondersteunen. Werkgevers worden actief voorzien van informatie en concrete handvatten om mantelzorgers te helpen. Bijvoorbeeld door flexibeler om te gaan met werktijden, begrip te tonen en te wijzen op de ondersteuningsmogelijkheden binnen en buiten het bedrijf.

Bijeenkomst begin 2017
De gemeente Raalte vindt het belangrijk dat mantelzorgers betrokken blijven bij de uitvoering van het plan. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met betrokken organisaties een jaarlijkse bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt aan mantelzorgers gevraagd om mee te denken over de uitvoering van de actiepunten; ook kunnen zij hun ervaringen delen. De eerste bijeenkomst staat gepland rond februari 2017.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.