eerste nk cross voor bestuurders in raalte

Ze ging naar het gemeentehuis om samen met Dadema te bekijken welke rol de gemeente Raalte in de viering van het 15-jarig bestaan van het SCC zou kunnen spelen, maar kwam terug met dit nieuwe initiatief. Op 12 februari zal de eerste editie van deze crossloop plaatsvinden; ’s Middags na afloop van de Echte Bakker Jorink Crossloop. De bestuurders kunnen kiezen uit afstanden van 5 of van 10 kilometer.

NK Cross voor bestuurders 390 gemeenten
Het NK Cross voor bestuurders richt zich op de colleges van B&W van de 390 gemeenten in Nederland; de leden van het dagelijkse bestuur van de verschillende waterschappen, de Commissarissen van de Koning, de gedeputeerden en de ministers; in totaal circa 2.500 bestuurders. Het is de bedoeling dat het evenement een blijvend karakter krijgt, maar wel gaat ‘rondreizen’ door Nederland. De primeur is echter voor Raalte.

Hardlopen populaire sport onder bestuurders
Deze week ontvangen alle bestuurders een mailtje. Daarnaast willen Dadema en Van Hijum hun netwerk ‘bewerken’ om zoveel mogelijk bestuurders aan de start te krijgen. Er zal zelfs een promofilmpje worden gemaakt. “We gaan uit van minimaal honderd deelnemers”, stelt Dadema. “Dat moet kunnen. Hardlopen is een populaire sport onder bestuurders. Die zijn druk en hebben onregelmatige werktijden. Dan ga je gemakkelijker even een stukje hardlopen dan dat je naar een sportschool gaat. Eddy en ik kennen elkaar al een tijdje. Natuurlijk vanuit ons werk, maar we zien elkaar ook regelmatig bij de crosslopen van het SCC. Dan spreken we elkaar ook altijd wel even. Voor de crossloop en na afloop, als ik over de finish kom en Eddy al weer klaar is met douchen…”

“We raakten erover aan de praat tijdens de officiële opening van het Trefpunt in Laag Zuthem”, vertelt Van Hijum op zijn beurt. “Het NK Wielrennen voor burgemeesters bestaat al, dus waarom dan geen NK Cross?” 

Op de kaart
Dadema poneerde het idee bij een vertegenwoordiging van het SCC en die was zo enthousiast dat er direct een datum werd geprikt. Dadema ziet meerdere voordelen. “Voor de bestuurders natuurlijk. Het is goed dat die elkaar in een informele setting kunnen ontmoeten en een band opbouwen. Daarnaast is sporten natuurlijk gewoon gezond en werkt hardlopen aanstekelijk. Maar ook is zo’n NK Cross voor bestuurders mooie promotie voor het Sallands Cross Circuit én voor Salland.” “Je zet Salland ermee op de kaart”, voegt Van Hijum toe.

“Salland heeft veel te gebieden op het gebied van toerisme, recreatie en buitensport. Dat willen we ook aan andere bestuurders laten zien.” Dadema: “Het is altijd goed als bestuurders een kijkje komen nemen. Kijk maar naar de manier waarop alles gegaan is met de N35 en Kruispunt Bos. Het is belangrijk dat ze je weten te vinden.”

Dadema en Van Hijum opteren allebei voor de 10 kilometer. Afgaande op Dadema’s eerdere woorden, kunnen we concluderen dat Van Hijum de snelste loper van hen beiden is. Mogen we zo meteen toptijden verwachten van de andere deelnemers? Dadema: “Nou, er is wat dit nieuwe NK betreft, nog geen record. De winnaar zet ’t niveau… Het wordt niet gemakkelijk. Vorig jaar was het in elk geval pittig. 85 procent van de route is onverhard en er zijn veel heuvels.”

Extra energie
De start van het NK Cross voor bestuurders vindt plaats bij Omni Mobilae, maar de deelnemers worden eerst ontvangen bij Familievakantiepark Krieghuusbelten, waar ook de afsluiting van de dag plaatsvindt. Vanaf het vakantiepark wordt gestart met een warming up richting de startlocatie (circa 800 meter) Kinderen en partners hoeven zich niet te vervelen, voor hen is er een speciaal programma. En stel nu dat er toch nog heel wat meer dan die honderd bestuurders komen en ook vele landelijke prominenten, hoe moet het dan met de veiligheid? Dadema: “We hebben dit natuurlijk al besproken met de politie en ook de organisatoren van het Sallands Cross Circuit. Dat kunnen we aan.”

Eilert en de andere organisatoren van het SCC zijn in elk geval erg in hun nopjes met het initiatief. “Toen we te horen kregen wat voor plannen de burgemeester en Eddy van Hijum hadden gemaakt, waren we dolenthousiast en uiteraard heel trots! Dat zorgde ook weer voor heel veel extra energie. Een prachtige primeur voor het SCC.”

Weersomstandigheden
Met 413 lopers die deelnemen aan het klassement, heeft het SCC weer een nieuw record. Het grootste deel van die lopers heeft zelfs aangekondigd om aan zoveel mogelijk lopen mee te zullen doen. Met de Cross League Oost (een in het SCC opgenomen landelijke competitie voor toplopers) is het aantal deelnemers verdubbeld tot 53. “En ook met de daglopers gaat het goed”, vertelt Marja. “In Haarle hadden we er laatst duizend. Maar we blijven afhankelijk van de weersomstandigheden. Met de AV Salland Crossloop hadden we door de storm toch honderd deelnemers minder. Afgaande op de stijgende lijn van de klassementslopers denk ik dat we het einde van de groei nog lang niet hebben bereikt.” 

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/0_xFKcIQfRQ”]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.