duitsland weert varkensbaron straathof

Het hooggerechtshof van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt bevestigde eerder deze week volgens Varkens in nood het beroepsverbod dat Straathof in 2014 kreeg opgelegd. Dat verbod kreeg hij na een inval van de inspectie, waarbij verschillende overtredingen werden geconstateerd. Beelden van bloendende en dode biggen zorgden volgens de website Varkens in nood destijds voor veel ophef.

In Nederland zijn tegen Straathof, voor zover bekend, geen maatregelen genomen.

Mariënheem
Straathof wil aan de Nijverdalseweg 13 in Mariënheem een varkensstal beginnen met 11.000 varkens. Als het aan Raaltenaar Hans de Kort ligt, komt de gemeenteraad in actie.

“In Raalte echter wordt diens imperium blijkbaar van harte welkom geheten en krijgt hij bijna onbeperkte mogelijkheden dat imperium uit te breiden. Het lijkt me niet onaannemelijk dat de Raalter Wethouder Wagenmans, omdat hij tevens veehandelaar is, geen uitgesproken tegenstander is van mega-veebedrijven. Voor mij is het dan ook niet onlogisch dat hij geen enkele neiging voelt  om het bestemmingsplan Buitengebied zodanig te herzien dat deze welhaast onbeperkte mogelijkheden om bijna overal in dat gebied megastallen te bouwen, drastisch worden beperkt. Dat hij zich daartegen zelfs heftig verzet.”

De Kort vervolgt: “Arie van der Wilt (PvdA) vraagt hem steeds opnieuw hiertoe over te gaan en wijst daarbij keer op keer naar eerder gedane toezeggingen, die overigens ook betrekking hebben op beperkende maatregelen voor het toepassen van landbouwgif in de lelieënteelt. Wagenmans fulmineerde daartegen dat hij die toezegging helemaal niet heeft gedaan. Mijns inziens geheel ten onrechte. Hij heeft wel degelijk toegezegd dat hij dit wilde integreren zodra er meerdere wijzigingen noodzakelijk zouden zijn. Op die manier, suggereerde Wagenmans, zouden meerdere onderdelen gelijktijdig kunnen worden aangepakt.”

In de voorbije raadspleinsessie deed hij het volgens De Kort ‘voorkomen alsof zijn toezegging betrekking had op een integrale herziening (door hem ‘totale’ herziening genoemd)’. “Een compleet onzinnige opmerking. Dat heeft heeft Wagenmans nooit gezegd en dat heeft ook geen enkel raadslid zo begrepen. Zijn toezegging had evident betrekking op enkele partiële herzieningen, zij het samengevoegd in één besluit.”

De Kort hoopt dat de Raalter gemeenteraad de druk op de wethouder gaat opvoeren, zodat er alsnog actie wordt ondernomen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.