d66 raalte wil burgers in de raad

Bovendien ontstaat door het mogelijk maken van burgerraadsleden er een kans voor geïnteresseerde inwoners om betrokken te worden bij de lokale politiek. Op deze manier kan informatie vanuit de samenleving ook gemakkelijker verkregen worden. Een ander voordeel is dat potentiële kandidaten alvast kunnen worden voorbereid op een toekomstig raadslidmaatschap.

Met dit voostel wil D66 een bijdrage leveren aan de noodzakelijke bestuurlijke vernieuwing.

Burgerraadsleden worden niet gekozen, zoals de raadsleden, maar zij worden aangesteld door de fracties zelf. De burgerraadsleden moeten aan dezelfde wettelijke eisen voldoen als de raadsleden. Het is aan de fracties zelf of ze burgerraadsleden willen benoemen. Het kunnen er maximaal twee per fractie zijn.

Burgerraadsleden worden al in verschillende gemeenten in Overijssel ingezet. D66 neemt het initiatief om dit ook door te voeren in de gemeente Raalte, bij wijze van experiment. De experimenteerperiode loopt tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Op basis van een evaluatie zal worden bezien of het fenomeen van burgerraadsleden definitief kan worden ingevoerd tijdens de volgende raadsperiode 2018 – 2022.

Het is vrij uniek, zeker in Raalte, dat een fractie een voorstel indient. Meestal komen de voorstellen van burgemeester en wethouders. Het voorstel wordt op 6 december besproken tijdens de raadspleinsessie. De raad besluit hierover in de raadsvergadering van 22 december 2016.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.