d66 dalfsen leegstand boerenopstallen zorgen of kansen

Afgelopen week was in het nieuws dat er minimaal 200.000 melkkoeien het land uit moeten (in het beste geval) en dat de helft van de boeren die 55plus zijn (wat de helft van de boeren is) geen opvolger heeft. Daar volgt uit dat er veel opstallen op het platteland leeg komen staan. Op die vraag van ons reageert Hans de Graaf van D66 Dalfsen.

“Net als in het verleden hebben de boeren ook creatief gezocht naar andere bestemmingen voor leegkomende stallen. Er zijn er die hun stallen hebben afgebroken onder het Motto: geen lusten meer dan ook geen lasten. Er zijn ook boeren die hun stallen en schuren hebben verhuurd aan andere ondernemers, zoals een timmerbedrijf, opslagruimte, caravanstalling of kamperen bij de boer.

Een boer is een zelfstandige ondernemer die altijd creatief is omgegaan met kansen en bedreigingen. Dat heeft het verleden geleerd en dat zal nu niet anders zijn.

En laten we niet vergeten, er ligt ook nog een belangrijke duurzaamheidsdoelstelling: Er moeten nog veel asbestdaken gesaneerd worden. Dit zijn eveneens kansen voor deze ontwikkeling.

Sanering en schaalvergroting in de landbouw zal er een impuls door kunnen krijgen en daardoor nog meer gebruik gaan maken van technologie.

De politiek zal met name kunnen helpen met regelgeving om de alternatieve verdiencapaciteit voor boeren/ondernemers mogelijk te maken. Dus maak als politiek beleidsruimte om benutting van stalruimte te faciliteren als de ondernemers plannen voorleggen. Dat lijkt ons een liberaal en sociaal standpunt.”

Hans de Graaf sluit af met: “En de boer hij ploegde voort…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.