carolien kat en hond

Een duidelijke hond!!! Met mensen is het niet anders, we zijn allemaal verschillend. Proberen om iemand te veranderen, zal nooit lukken. Dat is soms moeilijk te accepteren, want het betekent volledig de controle loslaten. Zeker in nieuwe groepen, nieuwe situaties waar het anders is dan gewoon. Of als er onuitgesproken verwachtingen zijn, of invullen van de bedoelingen zonder dat daarover gesproken is. Het maakt een situatie onduidelijk en verwarrend. De ouders van een peuter willen graag weten waarom hij vaak boos is. De jongeman vertelt me telepathisch over hoe hij moet zijn. Van papa moet hij de auto’s  na gebruik meteen opruimen. Als papa bijvoorbeeld de krant gebruikt, ruimt hij niet op. Van mama moet hij het bordje leeg eten, maar mama heeft minder eten op het bordje, dus dat is voor hem niet eerlijk. De ouders zijn geen voorbeeld in hoe zij willen dat hij moet zijn. Dat wordt hij boos over.

Dus in het omgaan met iemand die dichtbij je staat, is duidelijke communicatie belangrijk. Zo nu en dan mogen er weer puntjes op de “ í’ worden gezet. Ik mag een echtpaar leren kennen. De kinderen zijn al weer wat ouder, dingen gaan zoals het altijd gaat en relationele gesprekken over planning, verwachtingen, gevoelens en behoeften verlopen vaak moeizaam of  niet. Vader heeft een andere vrouw leren kennen. Dus nu wordt dit echtpaar met de neus op de feiten gedrukt en ze ‘moeten’ beter leren praten met elkaar.

De vrouw vult vaak in wat de man wel zou willen en de man zegt niks als dit wordt gedaan. Hij gaat dan op allerlei manieren vluchten. Ze besluiten om de patronen in de relatie helder te maken en richten de aandacht op goede kanten. Ze kunnen elkaar beïnvloeden door te vertellen wat ze wensen, vertellen wat een situatie met je doet en vragen wat maakt dat de ander het zo doet. Het lijkt op een filmpje van een papegaai ín gesprek met drie katten. De papegaai miauwt op verschillende manieren, loopt soms naar katten toe en zoekt verbinding. De katten schrikken wat van de papegaai, maar vluchten ook niet echt. Een kat loopt op de papegaai af en blaast, de papegaai doet het dan ook. Hij is duidelijk bezig te integreren in de groep katten.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.