burgerbelangen we moeten pal achter onze boeren gaan staan

We vroegen de raadsfracties in Salland naar wat er met het platteland moet gebeuren, nu blijkt dat veel boeren er in de toekomst al dan niet gedwongen mee stoppen.

“Bizar dat dit zo werkt, maar het is kennelijk niet anders”, zo stelt Ben Nijboer. “Gelukkig trekt de melkprijs weer aan. Nu maar hopen dat dit, mede door de maatregelen, doorzet en álle melkveehouders daarvan profiteren. Het zou ze weer wat lucht geven. Maar laten we ook niet vergeten dat op dit moment de melkveehouders weliswaar in de picture staan, maar volgende maand kunnen het de varkensboeren weer zijn. Ook zij maken lastige tijden door en kampen met lage prijzen.”

Het is volgens BurgerBelangen van belang om nu niet in paniek te raken en van alles te roepen. “Ontwikkelingen als deze zijn er altijd geweest en dat zal zo blijven. De belangrijkste zorg daarbij moet telkens zijn dat ons mooie landschap niet wordt aangetast, dat bedrijven moeten kunnen innoveren, zonder voor overlast voor anderen te zorgen en dat we zeker ook oog moeten houden voor de boeren en hun gezin. We moeten niet vergeten dat we heel veel te danken hebben aan onze boeren: zij zorgen met hard werken en grote onzekerheden voor zowel ons dagelijks voedsel, als voor ons buitengebied”.

Als bedrijven binnen de gemeente stoppen (of het nu door deze maatregel is, of vanwege andere redenen) dan moeten we zorgen dat de gebouwen niet verpauperen. Vaak betekent dat: óf slopen, óf een nieuwe bestemming geven. Daar zijn legio voorbeelden van. Bij al die ontwikkelingen is het belangrijk om goed samen te werken met bijvoorbeeld de LTO, de gebiedscoördinator, Salland Deal en projecten als de Kracht van Salland.

Samen met deze organisaties moeten we zorgen dat de boeren die in de knel komen, ergens terecht kunnen met hun vragen en onzekerheden. Als gemeente moet je de mensen in het buitengebied én vertrouwen én ruimte geven én faciliteren om –waar mogelijk- van een bedreiging een kans te maken. En zeker niet alles vooraf dichttimmeren.

Nijboer: “Een heel concrete stap die de gemeente Raalte kan zetten is om op korte termijn de inzet van de gebiedscoördinator te continueren, te garanderen en te versterken. De huidige budgetten raken op (medio 2017 is pot leeg, red), maar het is belangrijk dit voor de komende jaren veilig te stellen. Als mensen vragen hebben dan moeten ze terecht kunnen bij iemand uit de sector, die weet wat er achter-de-voordeur speelt. Deze kan dan zorgen dat de juiste personen en instanties worden ingeschakeld. BurgerBelangen zal zich daar in ieder geval sterk voor maken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.