bijzonder drie studentes landstede raalte naar india voor zorgstage

Het zestal gaat aan de slag op en rond Umang. Dat is een bewaakt terrein waar de bewoners, jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking, in veiligheid kunnen leven, omdat zij in de Indiase cultuur niet geaccepteerd worden. Op Umang is een zorgpost gebouwd met een aantal bedden, waar zij ook zorg kunnen bieden aan de buurtbewoners. Die zorg ligt op het moment stil en het is de bedoeling dat de Landstede-studenten die weer nieuw leven gaan inblazen.

Het avontuur van de dames staat daarmee niet op zich. “Het idee is dat volgende lichtingen straks verder kunnen gaan met de zorgplannen die wij gaan uitwerken voor de bewoners”, zegt Babet Bloemendaal (18) uit Enter. “Wij doen dus een soort pilot.”

Voor de levenservaring
De tijd in India telt helaas niet als stagetijd, omdat de drieënhalve week dat het drietal in India is een te korte tijd is voor een proeve, zoals dat heet. “Hierdoor hebben we zelfs minder tijd voor de proeven die we hier in Nederland nog moeten afronden om ons diploma te halen”, zegt Lotte Stam (18) uit Raalte, “maar dat geeft niet. We doen het voor de levenservaring. We leren de cultuur daar kennen die zonder twijfel heel anders is dan hier. Bovendien wordt het werk dat we daar gaan doen, vast erg gewaardeerd door de bewoners.”

Zelfgemaakte loempia’s
Ook de kosten hebben de dames niet weerhouden. Er was veel geld nodig voor onder meer onderdak en eten, het vliegticket en de aan te schaffen hulpmiddelen voor de mensen daar. “Alles bij elkaar gaat het om een flink bedrag”, aldus Juliët Paalman (19) uit Rijssen. “Maar dat geld hebben we onder meer bij elkaar gebracht door achthonderd zelfgemaakte loempia’s voor het goede doel te verkopen, met dank aan Jumbo Rijssen die ons wilde sponsoren. Ook ons flessenbonnenbakje daar leverde heel wat op, net als de broodjes die wij op school hebben verkocht.”

De drie studentes van Landstede MBO Raalte beseffen dat er heel wat op hen afkomt in de kleine maand dat ze straks in India zijn. Vooral de compleet andere cultuur zal erg wennen zijn. Babet: “De mensen staan daar bijvoorbeeld vroeg op, beginnen met yoga en meditatie en daarna gaan ze wandelen. Dan volgt het ontbijt en daarna pas de overige activiteiten. Dat lijkt me een relaxte manier van leven, geen haast en geen stress. Ook de manier van omgaan met elkaar is heel anders dan hier. Wij geven elkaar weleens een aai over de schouder of geven iemand een knuffel, maar dat doe je daar niet. Je raakt elkaar niet aan in het openbaar.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.