bezwaar tegen zonnepark heeten afgewezen

De Heetenaar woont nabij het toekomstige energiepark met 7200 zonnepanelen dat tussen dorp en rondweg (gebied de Veldegge) iets verdiept zal worden aangelegd. Hij vreest onder meer uitzicht- en horizonvervuiling, aantasting van het woongenot, overlast door geluid en lichtschittering van de zonnepanelen, mogelijk vandalisme en zelfs een hogere omgevingstemperatuur. Bovendien zou het plan in strijd zijn met het geldende agrarische bestemmingsplan.

Besluit goed onderbouwd
Over dat laatste is de rechtbank het overigens wel met hem eens. Toch is ook dit bezwaar afgewezen. Volgens de rechtbank heeft de gemeenteraad van Raalte in januari 2014 en 2015 besloten om zich positief op te stellen als het om initiatieven voor zonne-energie gaat. Daaronder valt ook het park in Heeten. De rechters vinden dat daarmee duidelijk aangetoond is dat het gemeentelijke besluit om vergunning te geven in juli van dit jaar goed onderbouwd is.

Duidelijk oordeel rechtbank
Voor de andere aangedragen bezwaren had de rechtbank minder geduld. De kans op geluidsoverlast door hoogfrequente tonen van omvormers en transformatoren achten de rechters klein omdat deze in een aparte ruimte staan. Dat is gebeurd op grond van dezelfde regels die voor installaties van elektriciteitsbedrijven gelden zoals een minimumafstand van 30 meter tot de dichtstbijzijnde huizen. De kans op ongedierte en wateroverlast van het verdiepte terrein is klein omdat de bodem afloopt naar de sloot aan de noordzijde.

Lage kans op vandalisme
De kans op vandalisme sluit de rechtbank in de toekomst niet uit, maar er wordt wel gewezen op het hek rond het hele terrein; ‘Hangjongeren kunnen daardoor niet op het energiepark komen. En anders is dat een kwestie van handhaving (door de politie, red).’

De Heetenaar krijgt behalve ongelijk ook geen vergoeding van de gemaakte juridische kosten.

‘College doet net of er maar een paar bezwaarmakers zijn’
In september waren ook andere omwonenden al teleurgesteld in de gemeente Raalte. Zij hadden toen het gevoel dat hun bezwaren van tafel werden zijn geveegd. Woordvoerder Jan Meijerink van de klankbordgroep Zonnepanelen destijds: “We hebben 45 handtekeningen verzameld van vrijwel alle omwonenden, terwijl het College van Burgemeester en Wethouders dan net doet of het maar een paar bezwaarmakers zijn. We willen dit helemaal niet scherp of aanvallend gaan spelen, maar we willen wel dat ze ons serieus nemen en eisen genoegdoening.”

Het energiepark heeft een oppervlakte van 4,5 ha, waarvan 3 ha voor de 7200 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 1.8-2.0 MW. Ongeveer 1,5 ha zal worden gebruikt voor de landschappelijke inpassing van het park. Initiatiefnemer Endona wil zich in de toekomst ook gaan richten op andere vormen van duurzame opwekking van energie, bijvoorbeeld biovergisting.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.