bennie jolink komt toch nog een keer weer naar dalfsen

De Stoomfabriek gaat een maal per maand een unieke inkijk geven in het leven van een bekende Nederlander onder de noemer “voordat het verhaal verdwijnt”. Soms denk je aan iets terug, en ineens weet je weer hoe betekenisvol die gebeurtenis was. Niet alleen voor jou maar voor heel veel mensen. Je bent het niet vergeten maar de kennis sluimert ergens en moet weer wakker worden gekust. We nodigen mensen uit die getuige waren van een dergelijke gebeurtenis. Zij waren erbij en speelden een rol. Ze vertellen ons uit eerste hand wat zij hebben gezien, gehoord en gevoeld. Dat doen zij in een intieme setting. Geen foto’s en geen geluidsopnames. De smartphones staan uit. We laten beelden zien en Renate Wennemars gaat met ze in gesprek.

Reinier Paping: In januari praten we met Reinier Paping over de extreem barre Elfstedentocht van 1963. Bij de start vroor het 18 graden. De krachtige en af en toe harde oostenwind in combinatie met stuifsneeuw zorgden ervoor dat deze tocht der tochten de geschiedenis is ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit. Van de 568 wedstrijdrijders haalden er 126 de finish. Reinier Paping won in een eindtijd van 10 uur en 59 minuten en met een voorsprong van ruim 22 minuten op de nummer twee, Jan Uitham.

Wim Kok: In februari ontvangen we in Theater de Stoomfabriek oud-premier Wim Kok. Bij de totstandkoming van het verdrag van Maastricht was hij minister van financiën. In 1992 werd het verdrag van Maastricht ondertekend door België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland , Portugal en het Verenigd Koninkrijk en daarmee was de oprichting van de Europese Unie een feit. In het verdrag werd vastgelegd dat er een Economische en Monetaire Unie (EMU) zou komen met een gemeenschappelijke munteenheid: “De Euro”.

Arie Slob: In maart kijken we niet terug op een historische gebeurtenis maar zijn we “Live” getuige ervan. Op 13 maart volgen we in ons Theater de Stoomfabriek het debat Rutte versus Wilders dat door ”een vandaag” wordt uitgezonden. Twee dagen voor de verkiezingen wordt dit hoe dan ook een betekenisvol debat. Zelfs als het niet doorgaat! Voorafgaand en aansluitend aan het debat gaat Renate Wennemars in gesprek met Arie Slob, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer en Tof Thissen, acht jaar lang fractievoorzitter van Groen Links in de Eerste Kamer. We hopen het gezelschap nog uit te breiden met een ex-politica.

Jan Mans: In april is Jan Mans onze gast. Met hem praten we over de vuurwerkramp in Enschede. Op 13 mei 2000 vatte een opslagruimte van S.E. Fireworks vlam. Het daar opgeslagen Chinese vuurwerk kwam in een fenomenale reeks tot ontploffing. Er vielen 23 doden waaronder vier brandweermannen en ongeveer 950 mensen raakten gewond. De ontploffingen vaagden de hele wijk Roombeek van Enschede van de kaart. Jan Mans was op dat moment burgemeester van Enschede.

Bennie Jolink: In mei sluit Bennie Jolink ons eerste seizoen af. Op Hemelvaartsdag 1975 zong hij tijdens de Popmeeting Lochem een blues in het Achterhoeks. De “boerenrock” was geboren. Normaal, tot op dat moment een Engelstalige band, kende
waanzinnige successen. Bennie praat met Renate Wennemars over dat onstuimige begin én over de bijzondere band die Normaal altijd met Dalfsen heeft gehad.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.