bakkerij van der most breidt uit met taartentoren

Nicolette zal nu zorg dragen voor alle bijzondere taartenwensen bij de bakkerijwinkels van Van der Most in Lemelerveld, Raalte, Heino, Ommen, Dedemsvaart en Dalfsen.  Nicolette is wat het bakken en vormgeven van taarten betreft grotendeels autodidact. Ze volgde het Cibap, creatief is ze dus wel. “Ik heb me zelf alles aangeleerd. Het begon gewoon met het bakken van verjaardagstaarten. Daarop werd heel goed gereageerd. En toen kreeg ik het verzoek om een bruidstaart te bakken voor familie van vrienden. Dat heeft alles aan het rollen gebracht.”

“Na twee jaar heb ik een cursus gevolgd om mezelf te verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van maskeren: het afsmeren van de buitenkant tot een egaal oppervlak. Ook heb ik geleerd hoe je met suikergoed, oftewel fondant, bloemen kunt maken. Daar ben ik goed in.” Ze begint te lachen: “Eigenlijk ben ik goed in de hele taart, maar het maken van de taartdecoratie, daarin heb ik me gespecialiseerd. Het is net klei, je kunt het in elke vorm kneden.” Ondertussen won haar bedrijf aan populariteit. De laatste jaren leverde ze er gemiddeld zo’n drie per weekend af.

Tijger
Taartenkunst wint aan populariteit. Had je vroeger bij een bruiloft een ‘gewoon’ gebakje voor de gasten; in de afgelopen jaren vraagt een beetje bijzondere gelegenheid om een speciaal vormgegeven taart. Soms zijn het volledige kunstwerken. De trend wordt aangewakkerd door populaire programma’s als Heel Holland Bakt en Ik wil Taart. Wat vormgeving betreft, zijn de mogelijkheden oneindig. “Ik heb zelfs een taart gezien die eruitzag als een boom”, vertelt Nicolette. “Aan een tak hing een taart. Oké, om dat gewicht te houden, moet je wel een niet eetbare basis hebben, waaromheen je de taart opmaakt, maar het geeft wel aan dat alles kan.”

Mark van der Most, de eigenaar van Bakkerij Van der Most duikt ondertussen in zijn telefoon en weet uit zijn geschiedenis een foto van een taart van een witte tijger in Aziatische vechtkleding op te diepen. “Er kwamen bij ons ook veel meer aanvragen voor bijzondere bruidstaarten binnen”, vertelt hij. “Maar voor al die speciale wensen, hadden wij niet altijd de know how en de tijd. Vandaar dat ik in gesprek ben gegaan met Nicolette en ze nu alle bijzondere taarten zal vormgeven. Onze eigen bakkers kunnen wel zorgen voor de cakelagen; Nicolette regelt de verdere afwerking. Voor fototaarten kon men al bij ons terecht, maar nu ook voor alle andere bijzondere taartenwensen. Voor kinderfeestjes, maar vooral voor bruiloften.”

Groten der aarde
Nicolette zal naar verwachting zo’n twintig uur in de week voor Van der Most aan de slag gaan. Haar standplaats wordt Heino. “In de toekomst wil ik nog veel beter worden. Die witte tijger die Mark je liet zien, dat is extreem. Als je zoiets kunt, hoor je bij de groten der aarde. Het lijkt me leuk om ooit een workshop bij een van hen te volgen.”

Een bakker die teveel proeft van zijn eigen lekkernijen; het lijkt een klassieke fout, maar het zal Nicolette niet snel overkomen. “Fondant of marsepein, dat snoep ik niet meer. Daar heb ik al wel genoeg van gehad!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.