Asbest was best een mooi product. Je kon het vormen zoals je het hebben wilde en vocht kreeg er geen vat op. Naast op daken, kwam je het vroeger ook tegen in bloembakken, vinylzeil, de onderlaag van sommige vloerbedekking en oude huishoudelijke apparaten. In 1993 is het gebruik verboden, en voor bijvoorbeeld zeil al in 1983. Dus de meeste van de producten die hier genoemd staan, zijn al wel uit de roulatie. En als je er niet mee aan het werk gaat, is het ook niet gevaarlijk. Wel als het breekt of als je er in gaat boren. Daar komen heel kleine vezeltjes bij vrij, die kunnen in je longen terecht komen en daar kanker veroorzaken.
In 2024 moet het van alle daken af zijn. Je zou denken, dan heb je nog tijd zat. Van de andere kant, als het dan toch moet, waarom zou je er niet nu al mee aan de slag? Het begint met het herkennen van asbest, weten dat je een asbestdak hebt. Want pas daarna kun je nadenken over saneren. Daarna kun je ook nadenken over de manier waarop je dat betaalt. Er zijn subsidies voor.
Herkennen van asbest
Asbest op het dak kan voorkomen in vlakke platen van gevels en galerijen, in dakbeschot en rondom schoorstenen en het is veel gebruikt golfplaten. Maar je kunt het best eerst even nagaan wanneer jij je dak gelegd hebt. In 1993 is asbest verboden. Dus alles wat daarna op je dak gelegd is, is veilig. Verder zit je uiteraard aan de goede kant als er dakpannen of riet op je dak liggen.
Verder kun je van asbest zeggen dat het vezelig is van structuur, maar niet altijd, dat het wit tot lichtgrijs is, maar niet altijd… Je kunt er het best maar een deskundige bij halen. Daar zijn speciaal gecertificeerde bedrijven voor. Hoogeboom en Reko uit Raalte en Mensink uit Broekland bijvoorbeeld. In ons katern ‘duurzaam in salland’ staan van alle drie bedrijven verhalen. Op deze link is een goede film te zien over het herkennen van asbest.
Aan de slag
Als je dan weet dat jij een dak hebt waarmee je aan de slag moet, gelden er natuurlijk strenge regels. Die zijn er voor je eigen gezondheid. En ook voor die van de buren trouwens. Want de fijne asbestdeeltjes worden door de lucht verplaatst. Denk maar aan een grote brand. Als er asbest bij vrij kan komen, zet de brandweer de buurt af.
Als jouw dak minder dan 35 vierkante meter is krijg je er geen subsidie voor, maar je mag het wel zelf doen. Is je dak groter, dan moet je een specialist inhuren en zijn er wel subsidiemogelijkheden. De specialist kent die.
Als je meer dan 35 vierkante meter te verwijderen hebt kun je via het rijk subsidie aanvragen onder mijn.rvo.nl. De subsidie bedraagt € 4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van € 25.000 per adres. Particulieren, (agrarische) ondernemingen, non-profit organisaties of overheden komen hiervoor in aanmerking.
Via de provincie kun je 3 euro per vierkante meter terug krijgen, mits het om een aanvraag van minimaal 334 vierkante meter gaat. Aan die meters kun je ook komen door met meerderen tegelijk een subsidie aan te vragen. Klik hier voor meer info.
Doe je het zelf? Ga dan niet boren en zagen in de asbest.
Meer foto's






