Home / archiefcentraal / unieke samenwerking demoveld bodembeheer

unieke samenwerking demoveld bodembeheer

De bodem is de belangrijkste basis voor onze voedselproductie. Ze levert gewassen, zoals granen en groentes voor de mens, maar uiteraard ook voor dieren waar we dan bijvoorbeeld weer vlees of melk van krijgen. Logisch dus dat we heel zuinig moeten zijn op deze bodem! Een goede bodem betekent: voldoende organische stof, water en voedingsstoffen, een intensief bodemleven en een goede structuur en doorwortelbaarheid.

Om van elkaar te leren hebben LTO Salland, het IJssellandschap, Overijssels Particulier Grondbezit, loonbedrijven Tuller uit Bathmen en Markvoort uit Schalkhaar, De Waard Eetbaar Landschap, Bij de Oorsprong (met een bijdrage van Provincie Overijssel) een demoveld aangelegd aan de Oerdijk in Deventer. Hier worden diverse proeven gedaan met verschillende vormen van teelt van voedergewassen en bemesting. Denk aan bewerkte en onbewerkte rundveedrijfmest, met en zonder groenbemesters, rotatieteelt met en zonder onderzaai en gebruik van organisch materiaal zoals bokashi. Opbrengstverschillen laten de effecten van de maatregelen zien op de bodemstructuur en het bodemleven.

Op termijn zal het samenwerkingsverband excursies naar het perceel organiseren, voor ondernemers maar ook voor overige geïnteresseerden.

Via deze link kun je een interview met voorzitter Karin van der Toorn over het demoveld bekijken

Foto’s bij dit artikel zijn van Fransjan de Waard. Met dank!

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.