salland boert en eet bewust binnenkort van start

In de Gelderse Vallei is het soortgelijke project ‘Vallei boert Bewust’ al enkele jaren erg succesvol. “Omdat het van onderaf opgezet is, dus vanuit de boer en de burger zelf. En niet van bovenaf opgelegd. Vallei boert Bewust heeft als inspiratie gediend, maar hier pakken we het toch op onze eigen Sallandse manier aan.”

Van de boeren die mee willen doen, de eerste 25 hebben zich al gemeld, wordt het nodige gevraagd. “Ze zullen heel eerlijk en transparant moeten zijn over wat ze doen, waarom ze dat doen en welke keuzes ze maken. Om deelnemer te worden, moet je aan extra eisen voldoen voordat je een certificaat krijgt. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn zijn, maar ook op het gebied van milieu, duurzaamheid of landschap.

Je zult er als deelnemer, naast een financiële bijdrage, ook zelf tijd en energie in moeten steken. Dat kan met open dagen op jouw bedrijf, maar je kunt ook een andere deelnemende boer helpen. Of met de organisatie van een wandel- of fietstocht. Of je wordt actief op social media en de eigen site die we gaan bouwen. Bij elk deelnemend bedrijf komt straks een bord te staan. Met een QR-code die iedereen kan scannen om te zien wat er op daar allemaal gebeurt achter die stal- en schuurmuren”, zo vertellen Gino en Hedwig.

Kloof
Europese financiële steun wordt aangevraagd (via het Leaderprogramma Salland) zodat het project voor minimaal drie jaar gegarandeerd is, maar de bedoeling is dat het (veel) langer gaat duren. De drie initiatiefnemers zijn nauw verbonden aan (het bestuur van) landbouworganisatie LTO-Salland, maar deelname aan ‘Salland boert en eet bewust’ is mogelijk voor alle boeren in de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer (plus Haarle), van biologische tot intensieve bedrijven en van melkvee- en varkenshouders tot akkerbouwers en pluimveehouders. Het is ook de bedoeling dat na de opstartfase ‘Salland boert en eet bewust’  organisatorisch op eigen benen komt te staan.

Wat voor voordelen hebben die deelnemende boeren er eigenlijk van? “Nou, je ziet dat de kloof tussen boeren en burgers erg groot geworden is. Die willen we dempen. Ga daarom in gesprek met die burgers”, zo legt Hedwig uit. “En als je als landbouw praat met je omgeving, dan zal die omgeving ook begrijpen waarom wij dingen zo doen”, zo vult haar collega aan.

Supermarkt
“Eigenlijk is het in ieders voordeel. Aan de deelnemende boeren worden extra eisen gesteld. Dat kan bijvoorbeeld ook een opgeruimd erf of extra aandacht voor het groen rond de boerderij zijn zodat het bedrijf beter past in de omgeving en het landschap. Daarmee wordt het Sallandse platteland alleen maar mooier voor iedereen om er te wandelen of te fietsen. En dat is dan weer goed voor recreatie en toerisme.”

Wat is eigenlijk het voordeel voor de burger? “Elke burger is ook een consument die wil weten waar zijn of haar voedsel vandaan komt en hoe dat gemaakt wordt. Bij dit project kan hij dat echt zien en erover praten met de producent. En dat is de boer in Salland. Natuurlijk, de meeste mensen zijn niet elke minuut van de dag bezig met gezond voedsel, dat is maar een kleine groep, maar voor ons is het een geweldige uitdaging om juist die grote groep wat minder geïnteresseerde consumenten te bereiken. Dat kan op de bedrijven van de deelnemers, maar misschien moet je dat straks juist in de supermarkt gaan doen. Ook daar kun je als boer heen gaan.”

Lukken
Rond 1 december zal bij de eerste deelnemer het officiële startschot gegeven worden. Het streven is zeker vijftig deelnemers. “En dat gaat lukken. We zijn pas een paar maanden bezig, hebben nog maar enkele gesprekken gevoerd en nog niets in de publiciteit gebracht, maar al ruim 25 deelnemers. Andere boeren die interesse hebben kunnen ons mailen. Maar ook bijvoorbeeld Sallandse bedrijven zoals loonwerkers, veevoederfabrikanten, dierenartsen, KI-organisaties, scholen, noem maar op. Het zou mooi zijn als daar straks een bordje komt te hangen met iets als: Wij steunen Salland boert en eet bewust.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.