Home / archiefcentraal / plannen voor spektakelstuk over ijssellinie

plannen voor spektakelstuk over ijssellinie

Versteeg: “Ik hoorde drie jaar terug jaar over de IJssellinie, over de verhalen achter het geheime verdedigingswerk in onze regio. Ik wist natuurlijk van de Koude Oorlog en het beton in de IJssel, maar toen ik me er begon te verdiepen vond ik het werkelijk fascinerend!”

De IJssellinie was een verdedigingswerk om de verwachte invasie van de Russen af te remmen. Een gebied over 120 kilometer langs de IJssel, tussen Kampen en Nijmegen, dat onder water kon worden gezet door de sluizen te openen. Dat zou een evacuatie betekenen van 400.000 inwoners. Versteeg: “Bewoners hebben al die jaren belasting betaald, om vervolgens jaren later te constateren dat hun eigendommen onder water zou komen te staan!”

Het stuk zal geen historisch schouwspel zijn, maar een verhaal van toen verweven met het nu. Vrede is nog altijd geen vanzelfsprekendheid. De wereld ken vele brandhaarden en Europa wordt beheerst door verdeeldheid. Versteeg: “Met de voorstelling willen we bezoekers laten zien wat er gebeurt als je handelt vanuit angst.”

Subsidie

Momenteel worden diverse subsidieverzoeken geschreven. Begin 2017 wordt duidelijk of Jolmers plannen financieel worden ondersteund. Naast subsidie zal ook geld nodig zijn vanuit het regionale bedrijfsleven. Het theaterspektakel zal, als het groene licht wordt gegeven, plaatsvinden in september 2017. Per avond is er plaats voor vierhonderd toeschouwers. Zij worden in het stuk langs verschillende locaties gevoerd, rond De Haere en de IJssel.

Het is de droom van Versteeg om bij dit project zo veel mogelijk partijen uit de regio te laten aanhaken; het onderwijs, verenigingsleven, amateurgezelschappen, vrijwilligers. “Een mannenkoor dat over de dijk paradeert met Russische strijdliederen, met rode vlaggen gemaakt door naaisters uit de regio, langs zandzakken die de buurt in ons decor gesjouwd heeft, dat is toch fantastisch?!“

Theatergroep De Jonge Honden maakt grote spektakelstukken in de buitenlucht. Locatietheater waarbij de gekozen locatie tot een voorstelling leidt. In sfeer en beleving. De theatergroep was eerder (mede) verantwoordelijk voor Peer Gynt (op de Zwolse grachten, 2011), Hertha, een Joods meisje (Wijhe 2012) en Else, de gouden eeuwigheid (ROC Deltion College, 2015).

Lees ook

‘Na afloop moest ik altijd even rustig bijkomen’

Sientje Hulsman na bijna 30 jaar gestopt als uitvaartverzorgster van Begrafenisvereniging Luttenberg LUTTENBERG – Bijna …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.