organisatie sallandse wandelvierdaagse is er klaar voor

De Dag van Wijhe “In Hallowieje-sferen”
De schrijver Willem Wilmink schetst in zijn gedicht ‘Echtpaar in de trein’ de situatie dat twee mensen tegenover elkaar in de trein zitten. Ze maken dezelfde reis, maar de een ziet wat eraan komt en de ander wat zojuist is gepasseerd. Vanuit dit idee heeft de organisatie de bekende route naar de Elshof omgedraaid waardoor dezelfde wandeling vanuit een nieuwe hoek bekeken kan worden.

“Via woonwijk de Hartkamp kiezen we een veilige oversteek door de fietstunnel onder de drukke provinciale weg. We komen dan in het landelijke gebied dat ons voert naar de Elshof.” De Elshof een prachtig natuurgebied van weilanden, bossen en de verdwenen oude havezate Haagenvoorde. Het is een kleine kern, één van de twaalf die de gemeente Olst-Wijhe telt. Het buurthuis biedt onderdak aan een levendige verenigingsleven en dient als rust- en verzorgingspunt op de SW4D.

De 20km-wandelaars hebben de helft van hun dagmars er dan opzitten en keren terug naar Raalte. Bij de biologische boerderij Overesch is een rustpunt ingericht en kan een kijkje genomen worden in de landwinkel en bij de dieren die in hun element zijn.

Route 30 km
De 30- en 40km-lopers vervolgen hun weg naar Wijhe. Langs het voormalig gemeentehuis komen zij de Langstraat binnen. Mocht men neiging hebben te gaan winkelen dan kan dat volop, maar alle kans dat Halloweenfiguranten die daar rondlopen meer aandacht krijgen. Rustpunt bij het Proathuus en de Oranjerie.

Na het passeren van de schilderachtige Wijhese molen, die ook als rustpunt geldt, gaat het richting nieuwe gemeentehuis, waar men een prachtig uitzicht heeft op de IJssel en de uiterwaarden. Voor de 30km laten we die echter rechts liggen en kiezen de route naar een nieuwe etappe in de SW4D: het plattelandsdorp Boerhaar, waar het goed toeven is en waar gezelligheid en samenhorigheid de boventoon voeren. Bij zalencentrum Logtenberg is een rustpunt. Van hier gaat het door landelijk gebied richting Broekland, en via landgoed Neppelenbroek terug naar Raalte.

Route 40 km
De 40km kiest wel zijn weg door de uiterwaarden. Deze gaat door natuurgebied de Duursche waarden en langs de voormalige steenfabriek van Fortmond, die nu als schuilplaats voor vleermuizen dient. Uitspanning Het Klaverblad, de camping die speciaal voor de SW4D geopend is, biedt een rustpunt en dan vangen we de terugweg aan. Die gaat ook via Broekland, een van de negen kerndorpen van de gemeente Raalte. Na rustpunt café De Hoppe volgen dan de laatste kilometers tot de finish.
.
Kidsroute:
Op deze eerste dag van de Sallandse Wandelvierdaagse gaat de route richting Wijhe, naar de Wijheseweg. Alvorens wordt er eerst een stop gemaakt bij het clubgebouw van de Scouting. Daar loopt het parcours door het Olympische bos. Vervolgens gaat de route verder via de fietstunnel onder de provinciale weg door en uitmondt in een sportieve omgeving bij de wielerbaan van CRT, Vital Centre en Tennispark Ramele. Dan door naar de Tolhuisweg, waar op het erf en bij de wijngaard van de familie Mulder even een opkikkertje genomen wordt. Dan wordt weer koers gemaakt richting Raalte, via het Drostenkamp de bult over, zig-zag door Raalte west naar de Domineeskamp.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.