opinie moeten we over dieten praten of over te veel mensen

Door Gerlant Zielman

Die gezondheidstips slaan aan omdat we zo lang en gelukkig mogelijk willen leven. Dat is ook wat ze beloven, die zich zelf benoemde voedselgeleerden, met hun steeds maar weer veranderende eet-adviezen. Hoe ze zich profileren, hun boodschap als zoete broodjes verkopen? Ik lach er al jaren om.

Meer of minder zout of suiker? Ik leef volgens het principe dat als er zout op een ei moest, dat onze lieve heer er dan wel voor gezorgd had dat de kip het er tijdens de menstruatie op deed. (Daar waren de dames al fout, een kip is geen zoogdier en menstrueert niet.)

Suiker in de koffie of de thee? Als je het niet zonder kan pruimen, is er dus wat mis met het product. Anders zouden je natuurlijke smaakpapillen je niet waarschuwen. Immers je instinct waarschuwt je voor gevaar, voor wat wel en niet goed is, wat je wel of niet kan eten of bent u dat verleerd?

Gezondheid en voedsel die gaan dus hand in hand en iedereen die vindt er wat van. Steeds meer mensen op deze aarde die allemaal leven, plassen en poepen, hun sporen achterlaten. Steeds meer roofbouw wordt er gepleegd op onze aarde en dat besef is er bij veel mensen al wel gekomen.

Het zijn dan ook de onderwerpen die in verkiezingstijd makkelijk scoren. Megastallen verbieden, de kippen mogen niet meer ploffen, de varkens niet meer poepen of pissen want dat stoot ammoniak of fijnstof uit. De koeien moeten verplicht in de wei. Landbouwvergif willen we verbieden maar ons voedsel moet wel alle dagen vers en vooral veel voorradig zijn.

Mijn instinct zegt mij dat dat gif niet goed is, die kunstmest die we strooien niet goed is. Mijn instinct zegt ook dat het idioot is om alle dagen het jaar rond dezelfde verse groenten in de winkel te hebben met snijbonen uit Marokko of bananen uit Spanje, paprika’s uit Portugal of nog gekker, suikermaïs uit Mexico.

De verkiezingen komen er weer aan en politici laten zich weer verleiden tot het doen van gewaagde uitspraken.

GroenLinks maakt zich heel erg druk over een megageitenstal in Brabant, over de gevaren met q-koorts en daarbij de feiten en fabels maar even door elkaar haalt om de sociale mening te beïnvloeden.

Marianne Thieme gaat weer geweldig tekeer over megastallen en dierenwelzijn. Ook zo’n onderwerp waarmee je kan scoren. Zielig voor die beestjes, opgesloten zitten in een hokje totdat de dood erop volgt. Wel met een vele malen vervuilender vliegtuig ons voedsel van over de hele wereld naar hier halen en het gewoon vinden dat alles altijd en overal voorradig is en ondertussen zeuren over de productie hier. Onze eigen boeren op sterven na dood zijn.

Samson van de PvdA gaat op zoek naar geld om het eigenrisico in de zorg af te schaffen. Lekker makkelijk onderwerp om te scoren. Wel honderd willen worden en er niet voor betalen dat is toch wat we allemaal wel willen?

Dion Gaus van de PVV profileert zich meer en meer als de man voor de boeren familiebedrijven. Wat zou daar nu de reden voor zijn?

Wat zou er gebeuren als al die miljoenen consumenten in Nederland weer op jacht moesten in de vrije natuur, op zoek naar hun speciale diëten om maar zo gezond mogelijk oud te worden. Zijn er dan volgend jaar nog 18 miljoen mensen die alle dagen voldoende gegeten hebben? Alles wat maar met voedsel en gezondheid te maken heeft proberen ‘we’ te reguleren, grip op te krijgen en er mag vooral niemand meer doodgaan. Het zijn (politieke) onderwerpen om mee te scoren.

Bijna 8 miljard mensen op de aarde. In 2050 zijn we volgens de prognoses met z’n 10 miljarden. Om dat even in perspectief te plaatsen: het duurde tot 1806 voor we met één miljard waren. 120 jaar later waren we met twee miljard (1927). 33 jaar later met drie miljard (1960). In 1974 bereikten we 4 miljard, in 1987 de vijf miljard. Zes miljard in 1999 en zeven miljard in maart 2012. Tien miljard mensen in 2050 op de hele wereld en die moeten dan ook allemaal eten, maar ook letterlijk en figuurlijk hun plasje kwijt. Eigenlijk is het probleem dat wij met zijn allen de aarde in zo’n rap tempo kapot maken omdat er gewoon veel te veel mensen zijn. Dat zou de maatschappelijke discussie moeten zijn.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.