opinie boerinnenkalender toont hoe verrot ons systeem is

Eten, we doen het allemaal. Proeven het en vinden er dan wat van. Te zoet, te zout. Te zuur of te flauw, we zijn allemaal smaakexpert. Sommige dingen zijn gewoon lekker, andere dingen vinden we fantastisch. Poepen en pissen, scheten laten? Dat doen we ook allemaal, ruiken het en vinden er dan wat van. Soms gaat het mis en ontsnapt er wat lichaamsgas in het openbaar. Waar we ook allemaal verstand van hebben zijn mooie mensen en we vinden daar ook allemaal wat van. Bijna net zo gemakkelijk onderwerpen om over te praten als het weer. En het weer is van invloed op het laten groeien van die producten die we bereiden in onze keuken en zo is het cirkeltje van makkelijke onderwerpen weer rond. Of toch niet?

Sexy Boerinnen Kalender
“Te veel ammoniakuitstoot, onacceptabele werkwijzen, landbouwmachines die nesten vernielen, strenge politieke regelgevingen, dierenleed? Veel mensen van het platteland zijn klaar met de negatieve berichtgevingen voor en over de agrarische sector”.

“Wij spreken veel boeren die graag willen reageren op ongegronde berichten in de media, maar die simpelweg geen spreekbuis of reclamebudgetten hebben zoals instanties die zich tegen hen keren. Tijd om op te komen voor de boeren die al jarenlang keihard werken en veel investeren om het voor de natuur en dieren zo aangenaam mogelijk te maken”. 

Zomaar een paar citaten uit een bericht naar aanleiding van de presentatie van De Boerinnen Kalender van 2017. Al voor het zesde jaar oprij presenteren boerinnen zich als mooie makkelijk verkoopbare plaatjes om zo aandacht te krijgen voor wat ze eigenlijk willen zeggen. Via de achterzijde van de kalenderbladen informatie te geven over hoe het er in het echt aan toe gaat op de boerderij. In de praktijk zal het er wel op neerkomen dat de meesten alleen de foto’s bekijken en de teksten met onderwijs op de achterkant niet lezen of na een paar woorden afhaken, omdat het niet snel, makkelijk en sexy is.

De vanzelfsprekendheid waarmee wij naar de winkel gaan en eten kopen, ervan uitgaan dat het er toch wel is, is de zelfde vanzelfsprekendheid waarmee we onze mening geven over het functioneren van die boer/boerin als producent. Dat deze vrouwen uit de kleren (moeten) gaan om aandacht te krijgen voor een onderwerp wat het meest essentiële in deze wereld is – namelijk hoe en onder wat voor omstandigheden en waarom wordt ons voedsel op deze manier gemaakt – geeft aan hoe verrot ons systeem is.

Rotten gaat gepaard met gasvorming en stinkt, dat weten we allemaal, dat hebben we in de praktijk geleerd als onderdeel van wat hoort bij poepen en pissen. Gasvorming is een chemisch proces, leren we op school bij natuurkunde. Er bestaat een kans op ontploffing en dat gaat gepaard met schade, maar dat leren we dan weer van praktijkbeelden in de media.

Onze landbouwsector staat ook op ontploffen. Die boerinnen weten dat en gaan er zelfs voor uit de kleren. Anderen zetten de deuren van hun bedrijf belangeloos open en nodigen mensen uit om te komen kijken.

In Luttenberg doen Rudie en Petra Freriks van boerderij de Achtermaate dat. In de herfstvakantie met een speciale thema week.

‘Beleef de boerderij’
“Kom op bezoek bij de boer! Een bijzondere ervaring voor kinderen tot en met 8 jaar en hun (groot)ouders. Leuk en leerzaam, een ontdekkingstocht op de boerderij. Incl. Koffie, thee, ranja met boerencake. Proeven van eerlijke zuivel. En een melkdiploma.” (en dat allemaal voor maar 5 euro p/p) http://staging2.achtermaate.nl/boerderij-educatie/. Om de kosten hoef je het dus niet te laten, het is dus geen verdienmodel maar een poging om de wereld beter te maken en zo zijn er nog van allerlei voorbeelden te googelen.

Veel mensen blijven tegenwoordig het liefst vooral veel en goedkoop eten, missen een basiskennis, maar oordelen wel en vragen zich niet af hoe het toch komt dat die boeren zich zo roeren. Waarom boeren dieren op een bepaalde manier houden. Met de opkomst van onze moderne welvaart en bijbehorend productiesysteem (groot, groter, grootst en goedkoop) zijn veel mensen het gevoel met de praktijk verloren. Velen missen een simpele basiskennis die men vroeger thuis op al die kleine boeren familiebedrijfjes leerde. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze dieren als mensen gaan behandelen, maar ook vanuit die emotie de discussie aangaan en vergeten dat als de boeren er niet waren zij zelf weer met pijl, boog en hakmes in het bos achter hun eten aan moeten jagen.

De enige oplossing voor dat probleem? Projecten zoals in Luttenberg verplicht opnemen in het onderwijssysteem. Dat alleen kan het schieten met losse flodders op een essentiële sector stoppen.

Gerlant Zielman
gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.