opinie bij d66 dalfsen gaat burger meeschrijven aan verkiezingsprogramma

Jan Rooijakkers gaf zijn antwoord vanwege de vraag die we aan alle fractievoorzitters van Ommen en Dalfsen stelden over het functioneren van de raad. Er gaan landelijk proeven gehouden worden om te kijken hoe het anders kan.

Want nu gaat het niet goed, vindt een flink aantal gemeentebestuurders, overigens niet uit dit deel van het land. 

Aan het woord Jan Rooijakkers

Wat hebben we nu aan onze fiets hangen? Waarschijnlijk niets, zou het antwoord van D66 Dalfsen zijn. Dat gemeentebesturen zich zorgen maken over de gemeentelijke democratie is op zich prima! Maar veel belangrijker is de vraag of de inwoners van een gemeente zich er ook zorgen over maken?

Zolang het om de eigen fiets gaat, maken mensen zich druk en voelen ze zich betrokken, maar over de fiets van een ander maakt men zich in de regel minder druk. Dat is in een notendop het probleem waarmee de democratie te maken heeft.

Dit jaar is het precies 50 jaar gelden dat een aantal mensen uiterst bezorgd waren over dezelfde vraag die nu weer opgeworpen wordt. Daaruit is de beweging Democraten 66 ontstaan. Behoefte aan een nieuwe partij is nu niet de oplossing, wel een belangrijke verandering van de manier waarbinnen de democratie functioneert.

In de gemeente Uithoorn is voor de aanleg van een snelverbinding met Amsterdam gedurende anderhalf jaar een inspraakprocedure gevolg, met als resultaat dat de burgers zich “niet gehoord” voelen. Dat geeft te denken. Dan doen we iets niet goed.

In Dalfsen functioneert de gemeenteraad binnen goede onderlinge verhoudingen. De afstand tussen burger en politieke vertegenwoordigers is niet groot, op straat, in de supermark, binnen de sportvereniging en tijdens evenementen zijn de volksvertegenwoordigers zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar. Is dat voldoende? Nee, D66Dalfsen is daar niet tevreden mee.

Over anderhalf jaar zijn er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Dan worden er weer verkiezingsprogramma’s geschreven en mogen de inwoners hun stem uitbrengen. Dan zijn er discussieavonden waar voornamelijk de leden van de eigen partijen aanwezig zijn. “Ieder doet zijn plas en alles blijft zoals het was”.

Begin 2017 wil D66 Dalfsen daarom met een andere aanpak komen, waarbij niet wij maar de inwoners zelf vorm en inhoud geven aan de vier jaar waarin de nieuwe gemeenteraad gaat functioneren. Dan vragen we mandaat vooraf, in plaats van pas in het stemhokje? Hoe dat er uit gaat zien? Dat blijft nog even in de fietstas, totdat de batterij van de e-bike helemaal is opgeladen. Laat u verrassen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.