nieuwe bedrijvigheid platteland moet glasvezel hebben

“Iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, is een weggegooide euro als er geen snel internet is. “Die stevige woorden spreekt professor doctor Dirk Strijker uit en hij kan het weten want hij is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Goos Lier is via Hogeschool Saxion betrokken bij plattelandsontwikkeling. Hij ziet een verschuiving in gebruik. Was het platteland eerst het domein van de boeren waar burgers welkom waren. Nu wordt het platteland steeds meer gezien als de recreatieplek voor burgers, waar tegelijk boeren hun activiteiten uitoefenen.

Die visie leidt tot nieuwe planologie, nieuwe invulling van de ruimte, andere bedrijven. En dat is volgens de deskundigen hard nodig. Want met steeds minder boeren zijn er andere bewoners nodig die in de uitoefening van hun activiteiten ook als vanzelf het platteland onderhouden, andersom gezegd: de verloedering tegengaan.

Die ontwikkeling heeft in elk geval ook tot gevolg dat er snel internet nodig is. Nu, maar zeker ook in de heel dicht bij liggende toekomst. Strijker: “Want ieder anderhalf jaar verdubbelt het gebruik van internet”.

We hebben Mireille Groot Koerkamp de stelling van Strijker voorgelegd. Zij is de sturende kracht achter Leader, die projecten ondersteunt ter bevordering van de leefbaarheid van het platteland. Tal van projecten zijn de afgelopen tien jaar van de grond gekomen en Mireille beaamt: “Dirk Strijker heeft helemaal gelijk. Glasvezel is essentieel, een basisvoorziening. Snel internet is voor iedereen belangrijk. Anders kan je niet (thuis) werken, huiswerk maken, je belastingaangifte doen, je herhaalrecepten bestellen, kijken wat voor weer het wordt. Natuurlijk ook voor alle bedrijven, horeca, scholen, landbouw.”

De lijst van plattelandsprojecten die met behulp van Leader opgezet zijn, is lang. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de leefbaarheid ten goede komen. Maar wat ze ook gemeen hebben is dat ze goed internet nodig hebben.

Neem De Maathoeve onder de rook van Heeten. Peter de Graaf runt daar zijn recreatiebedrijf. Een verblijdsaccommodatie, vergaderlocatie, een landwinkel. En een groepshotel in wording. “Ons internet is niet erg snel”constateert De Graaf. “En dat geeft geregeld problemen. Neem bedrijfspresentaties. Als die op internet staan en er zijn video-onderdelen aan verbonden, dan kan dat zo maar problemen geven.”

De Maathoeve wacht daarom met smart op de glasvezelaansluiting. “Goed internet voor ons groepshotel en onze dagrecreatie vinden we van wezenlijk belang voor onze gasten. De gast verwacht immers ook bij ons op het platteland een snel en werkbaar internet.”

Ander voorbeeld is Ivoor aan de Raarhoeksweg in Raalte. Dat is een groot regionaal centrum voor kinderdagopvang, verblijf voor gehandicapten, leslokaal, enzovoort. Zoiets kan met slecht internet niet draaien. Maar ook de paardenmelkerij ’t Schanebroek moet goed internet hebben. De educatieruimte van ’t Evenbelt, het infocentrum IJssel in Den Nul en ’t Natuurlijk Huus in Raalte kunnen ook niet zonder tijdens excursies en vergaderingen.

Tegelijk verandert het platteland in snel tempo. Het aantal boerenbedrijven neemt af. Andere activiteiten zoals meer kleinschalig kamperen. En dat is al lang niet meer ‘een paar tenten in het land’. Je mag tegenwoordig al 25 plekken hebben, het hele seizoen door. Al die gasten gebruiken allemaal internet. Om ’s avonds tv te kijken. Maar ook om hun dagprogramma in te vullen. Kijken wat er in de buurt te doen is, wandelingen maken, fietstochten uitzetten.

Ook de bestemming op leegkomende boeren opstallen kan steeds makkelijker veranderd worden. Een accountant, een reclamebureau, adviseurs op allerlei vlak: je komt ze steeds vaker tegen op het platteland. Grotere bedrijvigheid als een meubelmaker behoort tegenwoordig ook al tot de mogelijkheden.

Daar waar vroeger boeren het platteland onderhielden, is het nu de nieuwe bedrijvigheid die er voor zorgt dat het platteland niet verloedert.

Het moge duidelijk zijn dat al die nieuwe activiteiten internet nodig hebben. Strijker: “Dan kun je als boer of burger in het buitengebied nu misschien het nut van snel internet nog niet zo zien zitten, je kunt er zeker van zijn dat de volgende bewoner van jouw woning of bedrijf dat wél nodig heeft.” Waarmee Strijker ook iets zegt over de waarde van de panden: “Als je straks iets in de verkoop hebt zonder goed internet, dan zal dat zeker nadelig zijn voor de prijs.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.