natuurlijke verf natuurlijk

Verven doe je om houtrot tegen te gaan. Althans, dat was in den beginne. Gaandeweg is verf ook een soort van versiersel geworden. Want ja, als je dan toch moet schilderen, maak er dan ook meteen maar iets eigens van. Kleuren maken het huis, zullen we maar zeggen.

Als we bij ’t Natuurlijk Huus over innoveren praten, gaan we altijd eerst terug naar de bron. Dus toen we het over verf en schilderen hadden, zochten we niet naar andere manieren van schilderen en andere soorten verf, maar vroegen we ons eerst af waarom we eigenlijk verf gebruiken.

Dát we over verf gingen nadenken, had alles met de milieubelasting te maken. Je weet, een geschilderd stukje hout mag je niet in de open haard of op het paasvuur gooien. Die chemicaliën van de verf, dat is slecht voor het milieu. En let wel: dat geldt ook voor de verf waarvan je de kwast gewoon onder de kraan kunt schoon maken. Dat is net zo milieubelastend. Welke smeertroep verf eigenlijk is, blijkt wel uit de schilderziektes en de verdergaande milieumaatregelen die schilders en schilderbedrijven moeten nemen.

Als je bij de bron begint na te denken bedenk je dat we verven om houtrot tegen te gaan, dus moet iets bedenken dat houtrot tegengaat. Nou, dat kan heel simpel. Je moet het hout met olie insmeren. Dan wordt het waterafstotend en gaat het niet rotten. Is het echt zo simpel? Ja, eigenlijk wel.

Bij ’t Natuurlijk Huus hebben we twee soorten lijnolie gebruikt. Die van Aglaia (tip van Kleurrijk Natuurlijk) waarover we later nog weer een afwerkkleurtje hebben aangebracht (láten brengen, door Lenferink Schilderwerken uit Heino. Daar kun je de natuurverf ook kopen.). En die van Moose Färg, die iets robuuster is en waar we helemaal geen afdeklaag meer over heen gedaan hebben. Want waarom zou je de afdeklaag de sfeer laten bepalen? Het hout blijft hout als de lijnolie geabsorbeerd is. Dat is eigenlijk wel net zo mooi.

We zijn dus groot voorstander van lijnolie zodat het hout waterafstotend is. En nog los van het milieuargument, zijn we erg tegen de reguliere verf. Daarmee leg je als het ware een dun laagje kunststof over je kozijn. Als daar een gaatje inkomt heeft het water vrij spel in het niet water afstotende hout er onder en omdat die verflaag niet damp-open is, kan het vocht niet anders dan zich in het hout vreten.

Met lijnolie houdt je dus de houtstructuur in zicht, je hoeft meteen ook je toevlucht niet meer te zoeken tot tropisch hardhout. Inlandse hout (Douglas, zoals we dat gebruikten in ons Leemhuus) is goed zat, tot in lengte van jaren. Dat groeit hier in de buurt en is herwinbaar. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.